31 Ιαν 2009

"ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ – ITUYSEME"

Τον Φεβρουαριο του 2008 κυκλοφόρησε στην Ξάνθη το νέο ελληνοπομακικό CD με τίτλο «ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ – ITUYSEME». Τέσσερα τραγούδια στα ελληνικά και πομακικά, με βάση τη μουσική ως τρόπο επικοινωνίας που απευθύνονται στους νέους. Το CD μπορει κανεις να το προμηθευτεί τηλεφωνώντας στο 6978256984 και 6949153001 (Ελλαδα).

Tα τραγουδια του CD αναφέρονται στα προβλήματα της καθημερινότητας των Πομάκων της Θράκης και κυκλοφόρησε με στόχο τη διάσωση της πομακικής γλώσσας. «Η ιδέα», αναφέρει ο συνθέτης Δημήτρης Κεϋβανίδης, «ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και κάτι μήνες μετά από μία επίσκεψη στα ορεινά πομακοχώρια της Ξάνθης. Συζητήσαμε τότε με τον συγγραφέα και εκδότη της πομακικής εφημερίδας «Natpresh», Σεμπαϊδήν Καραχότζα, να κάνουμε νεανικά τραγούδια που να μην είναι έθνικ και να είναι τα ρεφρέν πομάκικα και τα κουπλέ ελληνικά. Μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα στο χώρο της μουσικής που να απευθύνεται στην πομακική νεολαία. Θελήσαμε από τη μια να απευθυνθούμε στη νεολαία και από την άλλη να συμβάλουμε στη διάσωση της πομάκικης γλώσσας μέσα από μοντέρνα τραγούδια».

Το CD περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια από τα οποία τα δύο είναι ερωτικές μπαλάντες, το ένα είναι το «Ιτούσεμε»-«Υπάρχουμε» που αναφέρεται στα προβλήματα των Πομάκων και το τέταρτο είναι βασισμένο σε ένα ποίημα του Καραχότζα με τίτλο «Ζαγραδέν» που σημαίνει «φυλακισμένος».

Το CD κυκλοφόρησε χάρη στη χορηγία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης εκπαιδευτικών «Ελλήνιον», του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, και του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής, ενώ τα έξοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη ορισμένων πομάκικων οικογενειών που έχουν ανάγκη.


Η συνεντευξη

Για το CD "ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ – ITUYSEME" διαβαστε και την συνεντευξη που εδωσαν ο Σαμπαχεντιν Καραχοτζα και ο Δημήτρης Κεϊβανίδης στο ραδιοφωνο της εφημεριδας "Ο Χρονος" 87,5fm της Κομοτηνης και δημοσιευθηκε στην ιδια εφημεριδα στις 12.07.08:

ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: