14 Μαρ 2009

Ελληνική απάντηση για μειονοτικά θέματα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Στη χώρα μας, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, αναγνωρίζεται μία μόνο μειονότητα - η μουσουλμανική της Θράκης»
Ο κ. Βέρρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το δικαίωμα κάθε πολίτη του να αυτοπροσδιορίζεται.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Γενεύη σχολιάζοντας την έκθεση της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ επί μειονοτικών θεμάτων, Gay McDougall, για την επίσκεψη της στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι στη χώρα μας, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, αναγνωρίζεται μία μόνο μειονότητα - η μουσουλμανική της Θράκης.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο πρέσβης κ. Βέρρος τόνισε ότι η Ελλάδα, όχι μόνο τηρεί πιστά τις υποχρεώσεις της από τη συνθήκη της Λωζάννης, αλλά λαμβάνει επί πλέον δραστικά μέτρα για την πρόοδο των Ελλήνων μουσουλμάνων -πομάκων, τουρκογενών και τσιγγάνων- και την αρμονική τους ένταξη στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στα ειδικά κρατικά προγράμματα στέγασης και κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων τσιγγάνων που αποτελούν απτή απόδειξη της ιδιαίτερης μέριμνας που λαμβάνει το ελληνικό κράτος για την ομάδα αυτή των πολιτών του.
Αναφερόμενος ακόμα στο θέμα της δήθεν ύπαρξης σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, ο κ. Βέρρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας σέβεται απόλυτα το δικαίωμα κάθε πολίτη της να αυτοπροσδιορίζεται.
Δεν αναγνωρίζει όμως σε κανένα το δικαίωμα να δημιουργεί σύγχυση ως προς την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνισμού, ούτε ως προς την εθνική ταυτότητα των 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων της Μακεδονίας.
‘Άλλωστε, τόνισε ο κ. Βέρρος οποιοσδήποτε επισκέπτης στις περιοχές όπου υποτίθεται ότι ευρίσκεται αυτή η “μειονότητα” μπορεί αβίαστα να αντιληφθεί ότι οι κάτοικοί τους, με αριθμητικά ασήμαντες εξαιρέσεις, είναι εμφανώς υπερήφανοι για το ελληνικό γένος τους και την ελληνική πολιτιστική τους ταυτότητα.

http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: