14 Μαρ 2009

Ο Καραμανλής καταγγέλλει τον Παπανδρέου ότι «φοβέρισε τους Έλληνες της Κύπρου» να δεχθούν το σχέδιο.

Το σχέδιο Αννάν συνεχίζει να σημαδεύει την πολιτική της χώρας μας

Μην επιχειρήσετε επαναφορά του Ανάν

Βαριές κουβέντες, με επίκεντρο το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα, ειπώθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επετέθη κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και τον κατηγόρησε ευθέως ότι έφτασε στο σημείο«να φοβερίζετε τους Έλληνες της Κύπρου πως, αν δεν δέχονταν το σχέδιο Ανάν, θα επακολουθούσαν, δήθεν, μαζικές αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους. Περηφανεύεστε για την προσπάθειά σας να επιβληθεί το σχέδιο Ανάν πριν μπει η Κύπρος στην Ε.Ε.; Περηφανεύεστε για τις πιέσεις σας στον κυπριακό λαό την ώρα του δημοψηφίσματος, ρώτησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατάγγειλε το Γ. Παπανδρέου, ότι ασκεί ανεύθυνη και επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας, πολιτική.
Ο Κ. Καραμανλής προειδοποίησε όσους σκέφτονται να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν, «ένα σχέδιο που ανήκει στο παρελθόν», όπως είπε, ότι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία. Και κάλεσε όλους όσοι ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. «Στους θύτες και όχι στα θύματα», είπε.
Επίσης προανήγγειλε επίσκεψή του στην Κύπρο και τόνισε ότι θα φροντίσει «να ακουστεί πιο δυνατά» το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και στηρίζει τους Κυπρίους.
Προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι σχέσεις της με την Ε.Ε. και την Ελλάδα επηρεάζονται άμεσα και καταλυτικά από τις εξελίξεις στην Κύπρο και διακήρυξε ότι «στρατεύματα κατοχής και έποικοι δεν μπορεί να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος» και η παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων δεν χωρά σε βάρος ισότιμου μέλους της Ε.Ε.».
Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, τα διμεροποίησε, κατά την έκφρασή του, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση «να γυρίσει στην πολιτική του χαϊδέματος της Τουρκίας, με δωράκια εις βάρος μας και εις βάρος της Κύπρου».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Καραμανλή ότι εγκατέλειψε τις αποφάσεις του Ελσίνκι και δεν έβαλε βέτο το 2004 στην Τουρκία και παρατήρησε ότι «η Ελλάδα από ισχυρός κρίκος της ευρωπαϊκής οικοδόμησης έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης» και καλείται να λύσει το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και τα βαλκανικά ζητήματα σε ζοφερό περιβάλλον.

Σε καλά χέρια

Η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε καλά χέρια, αναφερόμενη στον Πρόεδρο Χριστόφια, και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μεταφέρει το πρόβλημα στην Ε.Ε. και να ασκήσει βέτο στην Τουρκία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε μια ώθηση στο Κυπριακό και ότι η τελική εγγύηση είναι το δημοψήφισμα του κυπριακού λαού. Εκτίμησε επίσης ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πάει στην Άγκυρα και δεν έρχεται στην Αθήνα, γιατί η Τουρκία έχει εξωτερική πολιτική, ενώ η Ελλάδα δεν έχει.
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έγινε όμηρος των σχεδιασμών της κυρίας Μπακογιάννη που θυσιάζει την ενεργό εξωτερική πολιτική για την ιδιοτέλειά της... και θέλει να χρησιμοποιήσει ως βατήρα το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν θέλει τριβές και δυσκολίες που θα την έφερναν σε δύσκολη θέση».

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: