17 Μαρ 2009

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


«... Η ΛΑΒΑ της κοινωνικής εξέγερσης εξαπλώνεται και πυρπολεί τα στηρίγματα και τα σύμβολα της εξουσίας και των αφεντάδων. Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ (...). Περικυκλώσεις και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Καίγονται τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες (...). Εκατοντάδες προσαγωγές. Προφυλακίσεις. Η εξέγερση είναι εδώ».

Πρόκειται για μια αφίσα που είναι κολλημένη κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Μπορεί όμως να τη δει κανείς και σε άλλες γωνιές των Εξαρχείων. Το ίδιο μήνυμα φροντίζουν να μεταδώσουν και μέσω Ίντερνετ. Στο Ιndymedia αναδημοσιεύεται κείμενο από το blog anaflexis. wordpress. com. Εκεί γράφουν ότι πρέπει να πλήξουν «το ισχυρότερο στήριγμα του εμπορευματικού καθεστώτος, τη μεσαία τάξη, τους δολαριόφρονες. Πώς θα τους χτυπήσουμε; Καταστρέφοντας συστηματικά το ναό του θεοποιημένου εμπορεύματος: την αγορά.

Ο ιδανικός τρόπος θα ήταν η λεηλασία και η ευρύτερη δυνατή διανομή των αγαθών. Είμαστε όμως λίγοι ακόμα και δεν έχουμε δυνατότητες για μαζικές λεηλασίες. Ας αρκεστούμε προσωρινά στη συστηματική καταστροφή πολυκαταστημάτων, τραπεζών, εμπορευμάτων πολυτελείας...». Ευφάνταστες είναι και οι υπογραφές κάτω απ΄ τις αφίσες. Σ΄ αυτήν υπογράφει το «συνδικάτο οικοδόμων της άρνησης».

«Ο Δεκέμβρης συνεχίζεται»
Από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά το φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό, οι τοίχοι των Εξαρχείων έχουν γεμίσει αφίσες και συνθήματα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αντιεξουσιαστές επιχειρούν να περάσουν το ίδιο μήνυμα- ότι «ο Δεκέμβρης συνεχίζεται». Ότι δηλαδή θα συνεχίσουν να χτυπούν τράπεζες και εμπορικά καταστήματα, όπως έκαναν την περασμένη Παρασκευή στο Κολωνάκι. Άλλωστε, είχαν προειδοποιήσει γι΄ αυτό από τα μέσα του Δεκεμβρίου. Τότε, στη διάρκεια των ταραχών, έγραφαν συνθήματα που μιλούσαν για «εξέγερση», «χάος» και «εκδίκηση».

Από την άλλη, μέσα από τις αφίσες και τα συνθήματα που έχουν κατακλύσει τις γειτονιές των Εξαρχείων εκφράζουν το μίσος τους απέναντι στην Αστυνομία και το «κράτος καταστολής», όπως λένε. Άλλοτε με ευφάνταστα και χιουμοριστικά συνθήματα και άλλες φορές με πιο ακραία.

Σε ρόλο Ρομπέν
Ένα από τα συνθήματα που δείχνει τις διαθέσεις είναι αυτό που είναι γραμμένο στον τοίχο επί της οδού Ανδ. Μεταξά: «ντου στα σούπερ μάρκετ». Ουσιαστικά προτρέπουν να δοθεί συνέχεια στη δράση των «Ρομπέν των σούπερ μάρκετ» οι οποίοι αφαιρούν προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ και έπειτα τα μοιράζουν σε πολίτες στις λαϊκές.

Μία άλλη αφίσα που είναι κολλημένη σε αρκετούς δρόμους των Εξαρχείων εξηγεί γιατί το τελευταίο διάστημα οι αντιεξουσιαστές έχουν πυκνώσει τις «επιθέσεις» τους σε τράπεζες και καταστήματα. Ζητούν την απελευθέρωση του «αναρχικού ληστή Γιώργο Βούτση Βογιατζή». Και προσθέτουν πως η «κλοπή του εμπορεύματος, από τα χρήματα της τράπεζας μέχρι τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, είναι επίθεση σ΄ αυτόν τον κόσμο στη δικιά του γλώσσα. Η κλοπή είναι μέσο όχι μόνο για την επανοικειοποίηση των προϊόντων που οι προλετάριοι παράγουμε αλλά ως ένα βαθμό της ίδιας της ζωής». Οργή για την ΕΛ.ΑΣ.
Δύσκολα θα βρει κανείς έναν τοίχο στα Εξάρχεια που να μην υπάρχει ένα σύνθημα με σπρέι, στένσιλ ή μαρκαδόρο κατά της Αστυνομίας. Τέτοια συνθήματα υπήρχαν ανέκαθεν στα Εξάρχεια. Ωστόσο, μετά το φόνο του 15χρονου Αλέξη έγιναν περισσότερα και πιο επιθετικά σε ύφος.

Σ΄ ένα από αυτά, στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου, οι αντιεξουσιαστές μέσα σε τρεις λέξεις συμπυκνώνουν την οργή τους απέναντι στην Αστυνομία: «φόλα στα ΜΑΤ». Στον τοίχο του Πολυτεχνείου (στον πεζόδρομο της Τοσίτσα) γίνονται ακόμα πιο επιθετικοί και γράφουν: «κάθε μπάτσος και μια σφαίρα». Οι διαφωνούντες
«Δεν είμαστε όλοι και όλες σύντροφοι και συντρόφισσες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η αντιεξουσιαστική ομάδα «Ελευθεριακή Οροσειρά Αλληλεγγύης», διαχωρίζοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της από ενέργειες όπως η επιδρομή στο Κολωνάκι, που χαρακτηρίζεται «μιλιταριστική». «Διαφωνούμε σε όλα τα επίπεδα συμπεριφορών και μεθόδων που προσκυνούν το θέαμα και τη συμμορία της χαοτικής συνείδησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: