17 Μαρ 2009

ΤΑ "ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ" ΤΗΣ VIVARTIA AE (ΠΡΩΗΝ ΔΕΛΤΑ) ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μπορεί η επιστολή που στάλθηκε στους αγελαδοτρόφους της περιοχή μας ανακοινώνοντας την διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία Vivartia ΑΕΒΕ (ΔΕΛΤΑ), να έφερε μεγάλη αναστάτωση και απόγνωση στους παραγωγούς, αλλά δυστυχώς το κλίμα αυτό προετοιμάζεται εδώ και καιρό.
-Καταρχήν υπήρξε έντονη πίεση στους παραγωγούς για χαμηλές τιμές από 53 σε 35 λεπτά, αφού κυριολεκτικά το νομικό πλαίσιο που επικρατεί δεν τίθεται ποτέ σε ισχύ.
-Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες προσανατολίζονται σε παραγωγή γάλακτος υψηλής παστερίωσης μόνο, που γίνεται από εισαγόμενα φθηνά γάλατα και υπό μορφή σκόνης όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα γάλακτος.
-Και έτσι το φρέσκο γάλα της ελληνικής αγοράς μάλλον θα πάει στα αζήτητα. Και οι πρώτοι που θα πληγούν είναι οι παραγωγοί της περιοχής μας που ήδη ενημερώθηκαν μονομερώς από την εταιρεία με το σπάσιμο των συμβολαίων.
-Και βέβαια έντονους φόβους επικρατεί στους αγελαδοτρόφους πανελλαδικά γιατί το παράδειγμα της Vivartia που εξαγοράστηκε ήδη από τον όμιλο MIG του κ. Βγενόπουλου θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για άλλες εταιρείες.
-Οι δικαιολογίες λοιπόν ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις από την Βόρεια Ελλάδα μάλλον δεν ισχύουν, αφού ήδη και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια επεξεργασίας λαμβάνουν σχετικές επιστολές διακοπής της συνεργασίας.
-Όσο για την πτώση του τζίρου λόγω οικονομικής κρίσης να το δεχτούμε και αυτό, αλλά δεν σημαίνει ότι διακόπτουμε τη συνεργασία με παραγωγούς, αλλά με καινούρια συμφωνία να αγοράζουν μειωμένες ποσότητες.
-Συνεπώς το πρόβλημα είναι οι μονοπωλιακές καταστάσεις που θέλουν να δημιουργήσουν, ο εκφοβισμός για τιμές όσο το δυνατόν μικρότερες που να πλησιάζουν τις τιμές εισαγωγής από χώρες του ανατολικού μπλοκ και η κατάργηση τελικά του μη κερδοφόρου για τις εταιρείες όπως ισχυρίζονται ψευδώς του φρέσκου γάλακτος.

http://www.xronos.gr/editorial/

Δεν υπάρχουν σχόλια: