17 Μαρ 2009

Έκρηξη μέτρων αυτοπροστασίας



Στην αυτοπροστασία οδηγούνται όλο και
περισσότεροι καταστηματάρχες που τοποθετούν ειδικά ρολά και συναγερμούς, αλλά και πολίτες που αναζητούν σπρέι πιπεριού και πτυσσόμενα κλομπ λόγω του κενού... αισθήματος ασφάλειας που τους αφήνει η ΕΛ.ΑΣ.

«Από τον Δεκέμβριο που έγιναν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας έχουμε σημειώσει αύξηση των πωλήσεων στα ρολά ασφαλείας για καταστήματα κατά 20%. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, είναι φυσικό οι καταστηματάρχες να θέλουν να προστατέψουν τις περιουσίες τους», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ιουλία Στέρπη που εργάζεται σε εταιρεία πώλησης και εγκατάστασης ειδικών συστημάτων ασφαλείας για καταστήματα.

«Ο εργοδότης μου πριν από δύο ημέρες πήρε την απόφαση να τοποθετήσει άθραυστα ρολά στη βιτρίνα και την είσοδο του καταστήματος. Ευτυχώς κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου δεν είχαμε ζημιές, αλλά με τις πρόσφατες ταραχές στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί», λέει η κ. Ουρανία Καραγιάννη. Αναφέρει επίσης ότι συναγερμός στο κατάστημα υπήρχε, αλλά τώρα πια δεν κρίνεται αρκετός.

Όπως όλα δείχνουν, η χρήση ρολών για ασφάλεια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται πέρα από τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο και τα γήπεδα, όπου τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν ενισχυμένα συστήματα ασφαλείας λόγω των συχνών επεισοδίων. «Αντέχουν στους βανδαλισμούς και κατεβαίνουν μέσα σε δύο λεπτά με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω ειδικού μοτέρ. Κάποια μοντέλα λειτουργούν και με τηλεχειρισμό», επισημαίνει η κ. Στέρπη. Επιπλέον, υπάρχουν αυτοματοποιημένα συστήματα που κατεβάζουν τα ρολά αμέσως μόλις χτυπήσει ο συναγερμός του καταστήματος, ενώ για επιφάνειες της τάξεως των 10 τετραγωνικών μέτρων τα ρολά για την ασφάλεια κοστίζουν γύρω στα 1.800 ευρώ.

Κραδασμικά τοίχου και τζαμιών

Την τελευταία περίοδο όλο και περισσότεροι καταστηματάρχες καταφεύγουν στη λύση των εσωτερικών κυκλωμάτων με κάμερες και των εξελιγμένων συστημάτων ασφαλείας. «Σε μαγαζιά που διαθέτουν πολύτιμα εμπορεύματα τοποθετούμε κραδασμικά τοίχου και τζαμιών, δηλαδή ειδικούς αισθητήρες που συνδέονται στο κεντρικό σύστημα συναγερμού και ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες ή και τα κέντρα σεκιούριτι με τα οποία είναι συνδεδεμένα πριν καλά καλά μπουν οι διαρρήκτες στον φυλασσόμενο χώρο», λέει ο κ. Χρήστος Μπούρας, ειδικός στις μελέτες και τοποθετήσεις συστημάτων ασφαλείας σε καταστήματα. «Τα κραδασμικά τοίχου τοποθετούνται συνήθως σε κοσμηματοπωλεία για να προλαμβάνουμε το ριφιφί», συμπληρώνει. Ακόμα, τα εξελιγμένα συστήματα συναγερμού διαθέτουν ανιχνευτές σπασίματος τζαμιού και ανιχνευτές κίνησης καθώς και τις «κλασικές» μαγνητικές επαφές, οι οποίες ενεργοποιούνται μόλις παραβιαστεί μια πόρτα ή ένα παράθυρο. «Το κόστος για συναγερμό στα καταστήματα αρχίζει από 400-500 ευρώ για μια απλή εγκατάσταση και φτάνει έως και 1.500-2.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με τον χώρο και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη», λέει ο κ. Μπού ρας. Την τελευταία περίοδο έχουν διαδοθεί και τα συστήματα προστασίας με σύννεφο καπνού. Σε περίπτωση διάρρηξης καταστήματος, παράλληλα με την ενεργοποίηση συναγερμού απελευθερώνεται πυκνός καπνός, ο οποίος εμποδίζει την ορατότητα στους διαρρήκτες.

«Γράφουν» τις κλοπές

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εσωτερικά κυκλώματα με κάμερες προσθέτουν επιπλέον ασφάλεια, καθώς εκτός από τις μικροκλοπές ενόσω λειτουργούν τα καταστήματα, μπορούν να «απαθανατίσουν» τους διαρρήκτες εν ώρα δράσης. Επιπλέον, λειτουργούν αποτρεπτικά αφού σύμφωνα με τον νόμο εκεί όπου υπάρχουν εγκατεστημένα κυκλώματα με κάμερες οι ιδιοκτήτες οφείλουν να αναρτήσουν ειδική ταμπέλα με την ένδειξη: «Ο χώρος βιντεοσκοπείται για λόγους ασφαλείας». Όπως επισημαίνει ο κ. Μπούρας, «τα συστήματα αυτά διαθέτουν κεντρική μονάδα καταγραφής σε σκληρό δίσκο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του χώρου, ακόμα και όταν το κατάστημα δεν λειτουργεί. Μάλιστα, αν υπάρχει σύνδεση τύπου ΑDSL οι εικόνες που καταγράφουν οι κάμερες μπορεί να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αρκεί να έχει κανείς σύνδεση στο Ίντερνετ για να μπορεί να τις δει».

Τρέχουν στο Διαδίκτυο για σπρέι πιπεριού και πτυσσόμενα κλομπ

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ανασφάλειας λόγω των πρόσφατων επεισοδίων δεν έχει κυριεύσει μόνο τους καταστηματάρχες. «Συνέχεια έρχονται πελάτες και μου ζητούν να τους προμηθεύσω με σπρέι πιπεριού και πτυσσόμενα κλομπ. Προφανώς ανησυχούν για την προστασία τους. Τους λέω ότι δεν μπορώ να τους πουλήσω πτυσσόμενα κλομπ καθώς η προμήθειά τους επιτρέπεται μόνο σε αστυνομικούς ενώ, απ΄ όσο γνωρίζω, τα σπρέι απαγορεύονται. Τελικά, όμως, καταφέρνουν και τα βρίσκουν είτε μέσω του Διαδικτύου είτε από γειτονικές χώρες» λέει ο κ. Ανδρέας Βασιλάκος που διατηρεί κατάστημα ειδών οπλισμού στη Θεσσαλονίκη.

«Προμηθεύτηκα άδεια οπλοφορίας επειδή διαθέτω αρκετά πολύτιμα αντικείμενα στο σπίτι μου και φοβάμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσω θύμα κλοπής. Δεν θα με ενοχλούσε το να έμπαιναν κλέφτες και να σήκωναν τους πίνακες όταν λείπω διακοπές- αυτό που με φοβίζει είναι το ενδεχόμενο να βρίσκομαι μέσα κατά την ώρα της διάρρηξης» επισημαίνει ο Γιάννης Κ. που μένει κοντά στο κέντρο της Αθήνας. «Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε ότι διέρρηξαν δύο σπίτια στη γειτονιά» συμπληρώνει. Πάντως, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» υπάλληλοι καταστημάτων ειδών κυνηγίου, οι πωλήσεις κυνηγετικών όπλων στην Αθήνα παραμένουν σταθερές- τάσεις ανόδου σημειώνουν μόνο οι πωλήσεις στην περιφέρεια.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: