19 Μαΐ 2009

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Έντονο όμως ήταν το σασπένς και αρκετά ενδιαφέρον το παρασκήνιο για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου των δύο κομμάτων στην περιοχή μας.

-Μετά την τοποθέτηση της Φάνης Τρέλλης από το ΚΚΕ και της Ντιλέκ Χαμπίμπ στο ΣΥΡΙΖΑ, τα κομματικά επιτελεία έδωσαν εντολές στα τοπικά στελέχη να επιλέξουν γυναίκες από την μειονότητα.
-Τόσο για να προωθήσουν το ευρωπαϊκό πρόσωπο για την μειονότητα, όσο και να ξεφύγουν από στερεότυπα και νοοτροπίες χρόνων.

-Προηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή της αντινομάρχου Σιμπέλ Μουσταφάογλου, όχι όμως χωρίς τριγμούς και εσωκομματικές τριβές ακόμα και την τελευταία στιγμή.
-Γιατί η επιλογή της κ. Μουσταφάογλου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν μία προσωπική νίκη του Γιώργου Πεταλωτή, έναντι του Αχμέτ Χατζηοσμάν, που πρότεινε ως υποψήφια την νυν νομαρχιακή σύμβουλο Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ Νετζιλά.
-Ο στόχος βέβαια δεν ήταν η εκλογή τους, αλλά η συμμετοχή τους στις επόμενες εθνικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
-Και αποτρεπτικός παράγοντας για την πολιτική σταδιοδρομία της κ. Μουσταφάογλου είναι η εκλογική δύναμη που έχει αποκτήσει με την προσωπική επικοινωνιακή πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Χατζηοσμάν.
-Ο οποίος φυσικά θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογές όσες τρικλοποδιές πολιτικές και να του βάλουν, όσο και εσωκομματικό πόλεμο αν δεχθεί.

-Αλλά για την κ. Μουσταφάογλου είναι πλέον η ώρα να κάνει ένα βήμα μπροστά έστω και αν στην πρώτη εκλογική διαδικασία κατορθώσει να πάρει ένα ικανοποιητικό αριθμό ψήφων.
-Για να μπορέσει στις μεθεπόμενες εκλογές να βγει μπροστά διεκδικώντας με ίσους όρους το βουλευτικό αξίωμα.
-Και ως πρόσωπο κλειδί είναι ικανή να μειώσει τα ποσοστά που πήρε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό πόλο στην μειονότητα.
-Μία κατάσταση που βολεύει πολιτικά τον Γιώργο Πεταλωτή που τελευταία βάλλεται από την γνωστή ομάδα των σκληροπυρηνικών του κόμματος που προέρχονται από την δημοτική ομάδα

Στη Νέα Δημοκρατία επιλέχθηκε τελικά ο επαθίτης δάσκαλος από το νομό Ξάνθης Αχμεντσίν Ριτβάν, ο οποίος ήταν και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Μύκης.
-Η επιλογή του έγινε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση των ονομάτων, μετά από αποτυχημένες απόπειρες της τελευταίας στιγμής να τοποθετηθεί μουσουλμάνα υποψήφια από το νομό Ροδόπης ως αντίπαλο δέος στην κ. Μουσταφάογλου.

-Που βέβαια η Νέα Δημοκρατία το έμαθε από τις γνωστές διαρροές και έτσι ξεκίνησε ένα θρίλερ προτάσεων μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.
-Μάλιστα ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης επικοινώνησε με τις δύο υποψήφιες για να εισπράξει την άρνησή τους, φθάνοντας στο σημείο να υποσχεθεί ακόμα και εκλόγιμη θέση.
-Η κ. Μουμπετζέλ σύζυγος του νομαρχιακού συμβούλου Μπουλέντ Κιαμήλογλου αρνήθηκε ευγενικά σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούμενη επαγγελματικούς λόγους και μία μουσουλμάνα δασκάλα από την περιοχή των Σαπών που δεν δέχτηκε για οικογενειακούς λόγους.

-Εξάλλου με προτάσεις της τελευταίας στιγμής μάλλον δεν μπορείς να πείσεις σοβαρές υποψηφιότητες. Έτσι η επόμενη κρούση, αφού αποκλείστηκαν οι πιθανότητες για το νομό Ροδόπης, έγινε στο γειτονικό νομό Ξάνθης.
-Εκεί ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και ο νυν νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Αχμεντσίν Ριτβάν.

-Στις 4 βέβαια υποψηφιότητες για την ευρωβουλή από τα κόμματα που αφορούν την Θράκη, καλό είναι να μνημονεύσουμε και άλλη μία, όπως του Εβρίτη εκπαιδευτικού Δημήτρη Κούρτη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά και της δικηγόρου Ελένης Φωτέα συζύγου του αείμνηστου πρώην νομάρχη Ροδόπης κ. Φωτέα, που έζησε για πολλά χρόνια στην περιοχή μας.

-Εμείς να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλους τους συντοπίτες μας που για πρώτη φορά εκπροσωπούνται σε τέτοιο βαθμό στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: