19 Μαΐ 2009

Πυρ ομαδόν κατά Πουργουρίδη

http://img145.imageshack.us/img145/7034/pourgouridisjj5.jpg

«Φωτιές» άναψε η ενέργεια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗ.ΣΥ. Χρήστου Πουργουρίδη, να συνυπογράψει προσχέδιο ψηφίσματος στην Εκλογική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγείρει θέμα καταπάτησης δικαιωμάτων της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και Κω.


Έντονες αντιδράσεις, αλλά και προβληματισμό έχει προκαλέσει η ενέργεια του βουλευτή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρήστου Πουργουρίδη, να υπογράψει, με άλλους δεκαέξι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσά τους και Τούρκοι, προσχέδιο ψηφίσματος, που εγείρει θέμα δικαιωμάτων της λεγόμενης «τουρκικής μειονότητας» της Ρόδου και Κω.

Το προσχέδιο του εν λόγω ψηφίσματος κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός σοσιαλιστής βουλευτής Αντρέας Γκρος, με τίτλο «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω», και έφερε στη δημοσιότητα προχθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Έθνος».

Την ενέργεια του κ. Πουργουρίδη καυτηρίασαν με δηλώσεις τους ο αναπληρωτής πρόεδρος, βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και η βουλευτής και υποψήφια ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ενώ γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Αντιδράσεις κυοφορούνται και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Χ. Γεωργιάδης: Ο βουλευτής ενήργησε εν αγνοία του κόμματος

Από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε στην εφημερίδα μας πως ενέργεια του κ. Πουργουρίδη εκφράζει τον ίδιο και μόνον, ενώ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το κόμμα δεν ήταν ενήμερο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΔΗ.ΣΥ. απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος, παραπέμποντας στη διευκρινιστική γραπτή δήλωση του ιδίου του κ. Πουργουρίδη.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκφράζει τον κ. Πουργουρίδη και μόνον, ως μέλος της Εκλογικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, και σε καμιά περίπτωση τον ΔΗ.ΣΥ.», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας «πως το κόμμα δεν ήταν ενήμερο για την ενέργεια, η οποία ασφαλώς δεν εκφράζει τον Δημοκρατικό Συναγερμό». Σε παρατήρησή μας ότι ο κ. Πουργουρίδης δεν είναι ένας απλός βουλευτής του κόμματος, αλλά ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως ο Λεμεσιανός βουλευτής «ενήργησε υπό την ιδιότητα του μέλους της Εκλογικής Συνέλευσης, χωρίς να προηγηθεί οιαδήποτε διαβούλευση με το κόμμα».
Να υπομνησθεί πως σε παρόμοιες ενέργειες ο κ. Πουργουρίδης προέβη και παλαιότερα, προκαλώντας προβλήματα στις σχέσεις με τα κοινοβούλια φίλιων χωρών, όπως η Ρωσία, η Αρμενία και άλλες.

ΕΔΕΚ: Να δώσουν εξηγήσεις ΔΗ.ΣΥ. και βουλευτής

Στην ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει «απαρέσκεια για τη συμπεριφορά του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη, ο οποίος με τις ενέργειές του -όπως αναφέρεται- συνεργεί στην προσπάθεια της Άγκυρας στο να θέσει μειονοτικό θέμα και στα Δωδεκάνησα». Οι ενέργειες του κ. Πουργουρίδη, προσθέτει το ΚΣ ΕΔΕΚ, «στρέφονται κατά της Ελλάδας, του μόνου φυσικού και διαχρονικού σύμμαχου του κυπριακού λαού στον αντικατοχικό αγώνα που διεξάγει».
Ως ΚΣ ΕΔΕΚ, «αναμένουμε εξηγήσεις τόσο από τον κ. Πουργουρίδη, όσο και από τον ΔΗΣΥ, τον οποίο ο κ. Πουργουρίδης, ως βουλευτής του, τον εκπροσωπεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Χρ. Πουργουρίδης: Πρόταση… ρουτίνας

Ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, με γραπτή ανακοίνωσή του και απαντώντας στις εναντίον του επικρίσεις, διευκρινίζει ότι την πρωτοβουλία για να διορισθεί εισηγητής, ο οποίος να διερευνήσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων που ζουν στην Ρόδο και την Κω, είχε ο αρχηγός της σοσιαλιστικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ο Ελβετός βουλευτής Α. Γκρος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ υπογραμμίζει περαιτέρω, ότι, αν η έρευνα που θα κάνει ο εισηγητής θα καταδείξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των μουσουλμάνων της
Ρόδου και της Κω, δεν θα διστάσει να τις καταδικάσει «με όλη τη δύναμη της ψυχής του, όσο και αν αυτό θα προκαλέσει την οργή όλων αυτών που στην Ελλάδα και στην Κύπρο κάνουν εμπόριο τον πατριωτισμό... Η αλήθεια συνεχίζει, κατά κανόνα, να ενοχλεί, ακόμη και τους πιο προοδευτικούς ανθρώπους», κατέληξε.

ΠΗΓΗ (ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: