18 Ιουν 2009

Πρώτη «επίσημη» επίσκεψή του Ψευτοπρωθυπουργού ΕΡΟΓΛΟΥ στην Τουρκία.

http://3.bp.blogspot.com/_SFZt0tl-B3U/Sf3da3I8hII/AAAAAAAAecY/hjKjo5NBC-s/s400/eroglu07.jpg

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και έδωσε τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του κατά τη διάρκεια της πρώτης «επίσημης» επίσκεψής του στην Τουρκία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Έρογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι «τα κριτήρια μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρα και η λύση αυτή πρέπει να αναζητείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Ο κ. Ερντογάν περιέγραψε για άλλη μια φορά το είδος της λύσης που στηρίζει και επιδιώκει η τουρκική πλευρά.
«Πρέπει να εδράζεται στις αρχές της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας των δύο ιδρυτικών κρατών, χωρίς να τίθεται θέμα κατάργησης των Συμφωνιών Συμμαχίας και Εγγυήσεων, που θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά τη διευθέτηση του προβλήματος», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, από μια τέτοια λύση θα επωφεληθούν, όχι μόνο οι δύο πλευρές στο νησί αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, ενώ πρόσθεσε ότι στις επαφές που έχει με ηγέτες στο εξωτερικό συζητά πρώτα τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και ως δεύτερο θέτει το Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι μολονότι οι Τουρκοκύπριοι έκαναν κάθε είδους θυσία για τη λύση, έχουν υποστεί αδικίες και αθέτηση υποσχέσεων που δεν σημειώθηκαν ποτέ σε κανένα μέρος του κόσμου, και διερωτήθηκε: «Τι είναι εδώ; Είναι μια περιοχή ναρκωτικών; Είναι μια περιοχή τρομοκρατίας; Γιατί συνεχίζετε αυτή την άδικη προσέγγιση;».

ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν», αποφασίστηκε όπως Άγκυρα και κατεχόμενα κινηθούν αρμονικά. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Έρογλου υπογραμμίστηκε η αποφασιστικότητα για την πραγματοποίηση από κοινού βημάτων από την Άγκυρα και τη Λευκωσία για την επίλυση των προβλημάτων. Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία και αλληλεγγύη με τη νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα και ότι θα προσπαθήσουν να οδηγήσουν τις σχέσεις σε θετικότερο σημείο.
Από την πλευρά του, ο Ντερβίς Έρογλου έθεσε τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του: τον αποτελεσματικό και έμπρακτο εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι ως Κόμμα Εθνικής Ενότητας, δεν θα υπογράψουν μια συμφωνία που δεν θα προβλέπει εγγυήσεις της Τουρκίας.

ΜΑΘΗΜΑ «ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ»
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η οικονομία των κατεχομένων. «Πόσα χρήματα πήρε τώρα ο Ντερβίς Έρογλου; Τι πάει λάθος και εδώ και χρόνια ο εκάστοτε πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ έρχεται εδώ και παίρνει χρήματα; Τι πάει λάθος και δεν έμαθαν να ψαρεύουν;», ρώτησε τον Ταγίπ Ερντογάν Τούρκος δημοσιογράφος.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μάθουν να ψαρεύουν! «Πρέπει να πετύχουμε να φθάσουμε στην αντίληψη τού να γνωρίζουμε πώς να ψαρεύουμε οι ίδιοι και όχι να παίρνουμε τα ψάρια από άλλους. Επειδή, όμως, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν μια ισχυρή οικονομία, μια συγκεκριμένη υποστήριξη παρέχεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο αυτών των επαφών. Θα παράσχουμε την υποστήριξή μας αυτή», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο Ντερβίς Έρογλου τόνισε ότι τα κατεχόμενα έχουν την επίγνωση ότι δεν είναι αυτάρκης οντότητα.

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ
Οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε ένοπλη διαμάχη, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Και η Τουρκία είναι αποφασισμένη γι’ αυτό, το ίδιο κι εμείς, ενώ η ε/κ πλευρά δεν κάνει πίσω», είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Πάντως, παρ’ ότι ενώπιον του Τούρκου πρωθυπουργού απέφυγε να κάνει δηλώσεις εναντίον της λύσης στο Κυπριακό, στη συνέντευξή του στο NTV, είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση. «Αυτός που θέλει λύση περισσότερο από όλους είναι ο Ταλάτ, αλλά αν δει κανείς τις απαιτήσεις του Χριστόφια, αυτό είναι αδύνατον», επεσήμανε ο Ντερβίς Έρογλου.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι αν επιστρέψουν 110.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες στα σπίτια τους στον βορρά, τότε η εχθρότητα θα αυξηθεί! «Δεν θα μείνει έδαφος για να ζήσει το δικό μας έθνος. Ενώ κάποιος που μένει από το 1975 σε ένα μέρος τώρα δεν γνωρίζει πού θα πάει, πώς είναι δυνατόν να δει φιλικά αυτόν που θα έρθει να εγκατασταθεί σε εκείνο το έδαφος; Αυτό θα αυξήσει την εχθρότητα», είπε ο Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων, το αίτημα της ε/κ πλευράς να πάρει εδάφη πίσω δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συμβιβασμό. Ο Ντερβίς Έρογλου στη συνέντευξή του στο NTV υποστήριξε ακόμη ότι «μετά το σχέδιο Ανάν, με βάση το οποίο επιστρέφονται πολλά εδάφη, υπάρχει ένταση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους Τουρκοκύπριους δεν είναι η λύση, αλλά η οικονομία των κατεχομένων. Υπογράμμισε ότι στον κατεχόμενο βορρά χάθηκε πια ο ενθουσιασμός για λύση και τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πουν πάλι «ναι» ούτε σε σχέδιο που θα ήταν το ίδιο με το σχέδιο Ανάν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: