18 Ιουν 2009

Νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο

http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/middle/8/2/1/1383128.jpg

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο, παρενοχλώντας και καλώντας να αποχωρήσουν απο το FIR Αθηνών ακόμα και αεροσκάφη που παίρνουν μέρος σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα προχωρούν σε μαζικές υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Δυο μέρες πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τα τουρκικά ραντάρ στα μικρασιατικά παράλια μπήκαν στις 6 σήμερα το πρωί, στη συχνότητα αεροσκάφους της Σλοβενίας, τύπου Τσεσνα (Cesna), το οποίο εκτελούσε περιπολία για εντοπισμό λαθρομεταναστών στα όρια του FΙR Aθηνών στην ευρύτερη περιοχή του Αγαθονησίου, και το κάλεσαν να φύγει απο την περιοχή με τον ισχυρισμό ότι είναι τουρκικός εναέριος χώρος.

Το αεροσκάφος που είναι ενταγμένο στην αποστολή της Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φροντεξ με τη κωδική ονομασία Ποσειδών δεν υπάκουσε και συνέχισε κανονικά την αποστολή.

Λίγο πριν τις 11 οκτώ τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν παρανόμως στο FIR Αθηνων και κατευθύνθηκαν προς το βορειο μέρος των Δωδεκανήσων. Αρχικά δυο Φαντομ πεταξαν στις 11:02, 500 μέτρα πάνω απο το Φαρμακονήσι. Ένα λεπτό αργότερα άλλα έξι αεροπλάνα (2 F-16 και 4 Φαντομ) πέταξαν πάνω απο το Αγαθονήσι σε ύψος απο 800 έως 1000 μέτρα.

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν τουρκικά αεροσκάφη είχαν ξανά πετάξει πάνω απο το Αγαθονήσι, για 25η φορά φέτος, ενώ ίδιου τύπου παρενόχληση με αυτή που έκαναν στο ευρωπαϊκό αεροσκάφος επιτήρησης, είχαν κάνει και σε δυο ελληνικά πυροσβεστικά Καναντέρ, τα οποία προσέγγιζαν τη Σάμο για να προσγειωθούν. Οι εντεινόμενες προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή προβληματίζουν έντονα τους επιτελείς του υπουργείου Άμυνας.

ΠΗΓΗ

http://www.thehockeyshow.org/main/wp-content/uploads/2008/11/siesta.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: