18 Ιουν 2009

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

http://www.intelligencesummit.org/images/US-Turkey.jpg

Για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση η Τουρκία αποτελεί μια χώρα «κρίσιμης» γεωπολιτικής σημασίας, ενώ η Ελλάδα είναι... απλώς μια «σημαντική» σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.


Στις παραπάνω επισημάνσεις προχώρησε ο νέος βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον σε κατάθεσή του ενώπιον της υποεπιτροπής Ευρώπης, της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Γκόρντον υπογράμμισε τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία για την υλοποίηση των σημαντικών προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και πιο συγκεκριμένα στο ρόλο της αναφορικά με την επίλυση του Μεσανατολικού, τη σταθερότητα σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, αλλά και τη διασφάλιση της διαφοροποίησης στην προμήθεια της Ευρώπης με πηγές ενέργειας.

Ο βοηθός υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε στην κατάθεσή του την Τουρκία να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την ένταξή της, σημειώνοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επιλυθούν διαφορές στο Αιγαίο.

Ο Φιλιπ Γκόρντον αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα μια «σημαντικό» σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Κύπρο. Χωρίς διαφοροποιήσεις, ο Αμερικανός αξιωματούχος ακολούθησε τη γραμμή της κυβέρνησης Μπους, τασσόμενος υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο κ. Γκόρντον, που μίλησε για όλο το εύρος των ευρωατλαντικών σχέσεων, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις Χριστόφια - Ταλάτ και εκτίμησε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επιδράσει θετικά στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης στην περιοχή, ενώ θα υποβοηθήσει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ας σημειωθεί ότι η επικύρωση του διορισμού Γκόρντον από τη Γερουσία καθυστέρησε για πολλές εβδομάδες μετά τις σοβαρές επιφυλάξεις που ήγειρε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο πρώην αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και συγγραφέας πολλών άρθρων υπέρ της Τουρκίας ενόχλησε αρκετούς γερουσιαστές όταν, απαντώντας σε ερωτήσεις, αποκάλεσε «παρουσία» την τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου και αρνήθηκε να συμφωνήσει με τη θέση που έλαβε προεκλογικά για το Κυπριακό ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: