Αυτός είναι ο τίτλος μας για την διακαναλική συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Μια από τα ίδια, σούπα με… ολίγον αλάτι. Όπου αλάτι η ανακοίνωσή του για τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, το οικονομικών για τα δημοσιονομικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα έχει τη δημόσια τάξη, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα συγχωνευτούν τα δημόσια έργα με τις μεταφορές (χαράς ευαγγέλια για τους εργολάβους) σε ένα υπουργείο Υποδομών.
Πέραν αυτών ο Γ. Παπανδρέου ήταν για ακόμη μια φορά αόριστος, δεν έδωσε βασικά σημεία της οικονομικής του πολιτικής, μίλησε περί ανέμων και υδάτων, δεν απάντησε σε ερωτήματα για το πώς θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα και άλλα τέτοια. Υπάρχουν πάντως, και ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
1. Πώς θα φτιάξει νέα υπουργεία αλλά από την άλλη θα κάνει μικρότερο κυβερνητικό σχήμα; Ή μήπως το πρόβλημα είναι οι περισσότεροι υπουργοί σε ένα σχήμα. Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι η διόγκωση του κρατικού μηχανισμού με νέους εμπειρογνώμονες, επιτροπές και υποεπιτροπές, γενικές γραμματείες και άλλα τέτοια
2. Όταν λέει ότι θα καλέσει ξένους οικονομολόγους, λαμπρά μυαλά και άλλα τέτοια όμορφα και ωραία, μήπως θα πρέπει να απαντήσει πώς θα τους πληρώσει ή θα έλθουν γιατί επιτελούν φιλανθρωπικό έργο και θα σώσουν την Ελλάδα; Δηλαδή θα έλθει ο μέντορας του κ. Παπανδρέου ο γνωστός Τζ. Στίγκλιτς για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χώρα μας; Κατ’ αρχάς αν έλθει θα πάθει σοκ από την κατάσταση που θα βρει στην Ελλάδα. Από την άλλη τι θα κάνουν οι κομματικοί του ΠΑΣΟΚ, η Λ. Κατσέλη, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.λπ. Θα βλέπουν τους ξένους νομπελίστες να αλωνίζουν κι αυτοί απλά θα εκτελούν; Μάλλον για μπάχαλο μας μυρίζεται
3. Λαμπρή η ιδέα της συγχώνευσης των δημόσιων έργων με τις μεταφορές αφού έτσι οι μεγαλοεργολάβοι θα έχουν να συνεννοούνται με έναν υπουργό και δεν θα τρέχουν οι καημένοι από υπουργείο σε υπουργείο για να πάρουν κανένα διαγωνισμό.
4. Το ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους του ΠΑΣΟΚ και στελέχους της κρατικής μηχανής είναι ωραίο για να είναι αληθινό και φυσικά ξεχνιέται αμέσως μετά την απομάκρυνση από την κάλπη
5. Είπε ότι θα πληρώσουν οι πλούσιοι αλλά δεν μας είπε ποιοι είναι τελικά οι πλούσιοι στην Ελλάδα. Χρησιμοποίησε ατάκες… Περισσού, ότι το κεφάλαιο φορολογείται με 15% και η εργασία με 40%. Καλές οι μαρξιστικές γνώσεις του κ. Παπανδρέου αλλά να δούμε με ποιο τρόπο θα κάνει αναδιανομή του πλούτου γιατί ούτε αυτό μας το εξήγησε. Η γενικολογία περί μείωσης φόρων για εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ δεν εξηγούν τίποτε.
6. Ερωτώμενος για τους νταβατζήδες είπε το αυτονόητο: Ούτε θα τους συντρίψει, ούτε θα υποκύψει. Με άλλα λόγια τα έχει βρει μαζί τους και προχωρούν στη βάση μιας “καθαρής σχέσης”. Ο νοών νοείτω…
7. Τέλος για Υγεία και Παιδεία επανέλαβε τις ίδιες αοριστίες, για αύξηση των κονδυλίων, αλλά από που θα βρεθούν τα χρήματα… έτερον ουδέν.
Ποιοι θα είναι οι «ξένοι οικονομολόγοι»;
Οι μάσκες έπεσαν, ο Παπανδρέου αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις του για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός και πολίτες καλούνται σε διάστημα τριών εικοσιτετραώρων μέχρι τις εκλογές να δουν την πραγματικότητα κατάματα. Στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε , κατά την οποία το σύνολο σχεδόν των ερωτήσεων που του ετέθησαν είχαν έτοιμες απαντήσεις (!), ο Παπανδρέου εξήγγειλε ότι θα φέρει ξένους οικονομολόγους, «προσωπικές μου γνωριμίες», να διαχειριστούν τα οικονομικά της χώρας, την περιουσία των δημόσιων ταμείων. Είπε μάλιστα ότι θα δημιουργήσει αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα εποπτεύει ο ίδιος προσωπικά παρέα με τους «οικονομολόγους του εξωτερικού» για το ποιόν και την προέλευση των οποίων δεν ανέφερε το παραμικρό.Οι ανακοινώσεις αυτές προκαλούν ευθέως σοβαρά ερωτήματα και θέτουν ζητήματα υψίστης εθνικής ασφαλείας και προστασίας του δημόσιου πλούτου καθώς οι «ξένοι οικονομολόγοι» δεν μπορούν να κριθούν ούτε και να ελεγχθούν για τη συμπεριφορά τους, ενώ θα αποκτήσουν γνώση της περιουσιακής βάσης του Ελληνικού Δημοσίου και άρα θα μπορούν να το «καθοδηγήσουν» ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και κυρίως τα συμφέροντα των κρατών από όπου προέρχονται.
Όσες φορές στο παρελθόν εισήλθαν ξένοι στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας το Κράτος ζημιώθηκε σημαντικά, όπως συνέβη πριν από δέκα χρόνια όταν η τότε κυβέρνηση Σημίτη ανέθεσε τη διοίκηση της κρατικής Ολυμπιακής σε στέλεχος της British Airways και δεκατέσσερις μήνες μετά πήρε πίσω την εταιρεία φορτωμένη με πολλά περισσότερα χρέη και λιγότερες θέσεις στα διεθνή αεροδρόμια.
ΠΗΓΗ
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΕΙ :
«Σήμερα ο κ. Παπανδρέου μας πληροφόρησε ότι θα ενημερωθούμε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αύριο, από το διαδίκτυο, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό που συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοφανές: Ένα κόμμα που βαδίζει για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, να κρύβεται, να μη δεσμεύεται για το τι πρόκειται να κάνει. Στην ουσία, ζητά μια λευκή επιταγή.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, τη Δευτέρα των εκλογών, θα ακολουθήσει μια νέα πολιτική λιτότητας. Κατά τα άλλα, η βασική αντίφαση, που έχουμε επισημάνει όλο το τελευταίο διάστημα, παραμένει. Πώς το ΠΑΣΟΚ θα επιτύχει τη λεγόμενη «αναπτυξιακή έκρηξη», όταν ισχυρίζεται ότι για κάτι τέτοιο απαιτούνται μονάχα 2,5-3δις; Γιατί δεν παρουσιάζει το δικό του πρόγραμμα Σταθερότητας προς την Ε.Ε.; Θα διαπραγματευτεί αποκλείσεις από αυτά που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας;
Όσον αφορά στα άλλα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα, το ασφαλιστικό σύστημα, τη μείωση της ανεργίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, θα παραμείνουν αναπάντητα μέχρι τέλους.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου