18 Μαρ 2009

Τί επιδιώκουν οι χανούμισσες του Αρσακείου με την εκδρομή στα Σκόπια;

http://www.xronos.gr

Κυκλοφόρησαν διαφημιστικές αφίσες με τίτλο διοργάνωση εκδρομή στην …«Μακεδονία»
Στα παλιά τους τα παπούτσια γράφουν την προσπάθεια για ιστορική δικαίωση που δίνει η χώρα μας και τον αγώνα για τη μη αποδοχή του κλεψίτυπου ονόματος που επικαλείται το γνωστό κρατίδιο


Που κάνουν διακοπές οι Ελληνίδες μουσουλμάνες της Θράκης; Μα φυσικά στην «Μακεδονία» … ενώ θα έπρεπε να γράφουν στα Σκόπια. Η συγκεκριμένη αφίσα κυκλοφόρησε ευρύτατα σε καφενεία, σε καταστήματα, πλατείες, δημόσιους χώρους, αφού οι εμπνευστές της ούτε καν είχαν την ευθιξία να μην την δημοσιοποιήσουν για να μην προκαλέσουν το κοινό συναίσθημα. Θα την δείτε σίγουρα στο Αρσάκειο Σαπών του νομού Ροδόπης όπου αναγγέλλεται η τριήμερη εκδρομή των διακοπών του συλλόγου την περίοδο του χριστιανικού Πάσχα. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος γυναικών του Αρσακείου που δραστηριοποιείται επέλεξε να μην κάνει κάποια εκδρομή εντός Ελλάδας, αλλά να πάει κάπου κοντά στην Μακεδονία κι όχι την ελληνική αλλά στα γειτονικά Σκόπια τα οποία, τα προαναγγέλλει ως «Μακεδονία» γνωρίζοντας τον εθνικό αγώνα που δίνει η χώρα μας για την μη αναγνώριση αυτού του ονόματος.

Έτσι λοιπόν εμφανίζεται ένας ελληνικός κατά τα άλλα σύλλογος μουσουλμάνων γυναικών της Θράκης, να νομιμοποιεί την ονομασίας αυτής της χώρας και να οργανώνει κι εκδρομή στο κρατίδιο αυτό που τόσα μας προκαλεί στην διεθνή εικόνα και την διπλωματία και μάλιστα τόσο άνετα κι ατάραχα λες και ο προορισμός της εκδρομής αυτής είναι η …Κρήτη ή η Μύκονος.

Ελπίζουμε τα Σκόπια να ευχαριστήσουν τις Ελληνίδες μουσουλμάνες που αλήθεια δεν ξέρουμε πως αυτοπροσδιορίζονται για την αναγνώριση τους κρατιδίου τους ως «Μακεδονία» το ερώτημα που γεννιέται είναι ότι τελικά ο καθένας μπορεί να αυτενεργεί όπως του καπνίσει.
Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για τα τέτοια ζητήματα που ξεκινούν από μια αφίσα εκδρομής και μπορεί να πάρουν αναπάντεχες διαστάσεις.

Δεν μπορεί όλα να γίνονται τόσο τυχαία και τόσο προκλητικά κι εμείς να κοιμόμαστε μακαρίως. Ποιος θα πει τις κυρίες χανούμισσες του Αρσακείου ή τους οργανωτές της εκδρομής ότι δεν παίζουμε με τις λέξεις και μάλιστα τόσο απροκάλυπτα ακόμη και σε μια φαινομενικά αθώα τουριστική εκδρομή που επέλεξαν να κάνουν εκεί που χώρα μας πονά κι έχει ανοικτά διπλωματικά μέτωπα.

Να γνωρίσουν την Οχρίδα ή όποιο άλλο σημείο του κόσμου επιθυμούν, να σέβονται όμως αυτή την χώρα να μην τραυματίζουν με την συμπεριφορά τους και τις επιλογές τους τα εθνικά της δίκαια, να μην γίνονται το όχημα για παραπληροφόρηση και για αφορμές μιας αρνητικής εικόνας. Οι υπεύθυνοι της εκδρομής Κεμάλ 6937964533 και Σεραφετίν 6976558456 που δίνουν τα κινητά τους στην αφίσα που κυκλοφορεί θα πρέπει να πάρουν και θέση και για την τάξη να αντικαταστήσουν τις ήδη κολλημένες ανακοινώσεις της εκδρομής με την σωστή ονομασία του κράτους που θα επισκεφθούν, τα «Σκόπια» δηλαδή για να μην θεωρούνται ότι γίνονται η αιτία και αφορμή νέων οξύνσεων, παρεξηγήσεων και προκλητικών συμπεριφορών, που δεν θα είναι για μια ζωή στο απυρόβλητο.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει προσέλευση, αν καταβάλουν οι γυναίκες των γύρω χωριών το αντίτιμο των 130 ευρώ για να βρεθούν στα Σκόπια, δεν ξέρουμε αν ο σύλλογος αυτός πραγματοποίησε ποτέ εκδρομή γνωριμίας με την Ελλάδα την χώρα που ζουν και τους φιλοξενεί, αν πήγαν ποτέ σε αρχαιολογικούς τόπους, σε χώρους με ιστορία λαογραφία και πολιτισμό ή αν κινούνται μόνο σε πλαίσια ισλαμικών προσεγγίσεων επισκέψεων σε τεμένη κλπ. Η επιλογή αφορά αυτούς, η παραπληροφόρηση όμως δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: