Της Μαριας Δεληθαναση
Την ανάγκη ανασύνταξης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας ίσως στο σύνολό του, αναγνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος μιλώντας χθες σε ημερίδα για τον προτεινόμενο Κώδικα Ιθαγένειας που συνέταξε η Ελληνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο υπουργός δήλωσε ότι στον προτεινόμενο κώδικα υπάρχουν ενδιαφέρουσες διατάξεις που μπορούν να μπολιαστούν με τις υπάρχουσες και σημείωσε ότι είναι θέμα βούλησης του μετανάστη να αποτελέσει τμήμα ενός έθνους. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να διαπιστώνεται η διάθεση του μετανάστη να αποτελέσει μέρος του.
Στον Κώδικα που προτείνει η ΕΕΔΑ αναφέρεται ότι προϋπόθεση πολιτογράφησης του αλλοδαπού πρέπει να αποτελεί η απόδειξη «της ένταξής του στην ελληνική κοινωνία καθώς και η δυνατότητά του να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην ελληνική πολιτική κοινότητα σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες την διέπουν».
Στη συγκυριακή και ευκαιριακή πολιτική διαχείρισης του κριτηρίου του εθνικού φρονήματος αναφέρθηκε η ιστορικός του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Χριστίνα Κουλούρη, που σημείωσε ότι «χρειάζεται ισχυρή δόση φαντασίας για να αποδειχθεί το ομόαιμο των Ελλήνων», δεδομένης της ιστορίας του ελληνικού κράτους. Στη βιωματική εμπειρία ενός έγχρωμου Ελληνα που μιλά μόνο ελληνικά και δεν βιώνει νόστο για κάποια φαντασιακή πατρίδα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς μεταναστών κ. Ηλίας Τζογάνας-Κιάμα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΑ κ. Δ. Χριστόπουλος και το μέλος κ. Μ. Τσαπόγας ανέλυσαν τον προτεινόμενο Κώδικα Ιθαγένειας.
Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στην περίπτωση της Γερμανίας, που καθιέρωσε το Δίκαιο του Αίματος στην απόδοση ιθαγένειας, και «χρειάστηκε μισό αιώνα για να κατανοήσει ότι η ένταξη των μεταναστών είναι απαραίτητη για την κοινωνική συνοχή», αλλάζοντας ριζικά τον Κώδικα Ιθαγένειας το 2000.
http://news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου