ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΧΡΟΝΟ"
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική πρόκληση», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη και αναφερόμενη στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, σημείωσε πως «μπροστά σε κρίσιμες επιλογές, απαιτείται από όλους εγρήγορση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα», και πως δεν είναι καιρός για ανεύθυνα μικροκομματικά παιχνίδια». Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή χειρίζεται το θέμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με υπευθυνότητα, λαμβάνοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις που εγγυώνται αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στον ετήσιο χορό της ΝΟΔΕ Έβρου, η κ. Μπακογιάννη έδωσε τα εύσημα και τα συγχαρητήρια στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρη Σταμάτη, για το επιτυχές κλείσιμο του ΠΕΠ ΑΜ-Θ με ποσοστό απορρόφησης 108%,, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Θράκη γίνεται πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων.
«Ο πετρελαιαγωγός φέρνει τη Θράκη στην καρδιά της ανάπτυξης»
«Θεωρώ ότι ο πετρελαιαγωγός και η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση μας μετά από 17 χρόνια, είναι ένας αγωγός μεγίστης γεωστρατηγικής σημασίας, ο οποίος φέρνει τη Θράκη στην καρδιά της ανάπτυξης», σχολίασε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης και προσέθεσε «είναι ένας αγωγός ο οποίος θα δημιουργήσει τελείως διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή. Και είναι σημαντικός βεβαίως όχι μόνο για την Θράκη αλλά για ολόκληρη την χώρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μάχη του μέλλοντος θα δοθεί και από τις δυνατότητες τις οποίες οι χώρες έχουν να έχουν δίαυλο για την ενέργεια, να είναι χώρες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν ενεργειακές πηγές για ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα θέλω εδώ να πω ένα πράγμα. Επειδή ακριβώς εγώ έχω και μία πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα του περιβάλλοντος, θέλω να διαβεβαιώσω όσους και όσες με ακούνε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό σε θέματα περιβάλλοντος. Θα διασφαλίσει πλήρως την ποιότητα του περιβάλλοντος και με αυτό τον αγωγό, γιατί και από πλευράς Ε.Ε. βεβαίως είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά πρώτα από όλα είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους εαυτούς μας να προστατέψουμε αυτό το πλούσιο και σημαντικό περιβάλλον της περιοχής».
«Απαραίτητη η συμφωνία με τη Βουλγαρία στην διαχείριση των υδάτων»
Σχολιάζοντας το θέμα των πλημμυρών στον Έβρο και την εκκρεμότητα που υπάρχει στην υπογραφή συμφωνίας με τη Βουλγαρική πλευρά, σημείωσε ότι, «είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην σύναψη μιας συμφωνίας για το θέμα των υδάτων, μία συμφωνία η οποία θα βασιστεί επάνω στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και προς όφελος και των δύο χωρών να επέλθει συμφωνία στην διαχείριση των υδάτων έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοιου είδους πλημμύρες στο μέλλον. Εδώ πρέπει να σας πω ότι προχωρούμε και κάνουμε και μία προσπάθεια να το κάνουμε αυτό και με την Τουρκία. Δηλαδή έτσι ώστε και οι τρεις χώρες οι οποίες πάρα πολλές φορές αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, να μπορέσουν από κοινού να τα λύσουν. Αυτή την προσπάθεια κάνει το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τα άλλα αρμόδια υπουργεία τα οποία έχουν και την τεχνογνωσία και ελπίζω ότι δεν θα αργήσουμε ώστε να έχουμε αποτέλεσμα και σε αυτή την διαπραγμάτευση».
«Η Τουρκία καταφεύγει σε πρακτικές έντασης, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο»
Στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου ανέφερε ότι, οι γείτονές μας μέχρι σήμερα δεν έδειξαν την απαραίτητη βούληση να κάνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «Το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον στο οποίο προσβλέπουμε προϋποθέτει σεβασμό στα μειονοτικά δικαιώματα, στις θρησκευτικές ελευθερίες, προϋποθέτει να αποδείξουμε εμπράκτως την προσήλωσή μας σε βασικές αρχές: στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην τήρηση των δεσμεύσεων, στην επιδίωξη της καλής γειτονίας. Σε αυτό το μέλλον δεν έχουν θέση πρακτικές έντασης, όπως αυτές στις οποίες καταφεύγει η Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Είναι πρακτικές απαράδεκτες. Είναι πρακτικές επικίνδυνες. Ρίχνουν νερό στο μύλο της καχυποψίας και της έντασης. Αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί κάποια στιγμή στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΚ ΝΤΟΥΓΚΑΛ: «Καλωσορίζουμε όλους τους αναλυτές στην Ελλάδα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»
Σχολιάζοντας την έκθεση Μακ Ντούγκαλ για τη χώρα μας, η κ. Μπακογιάννη, είπε, «η Ελλάδα όπως ξέρετε αναγνωρίζει μία μειονότητα, την μουσουλμανική μειονότητα με βάσει τη συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η μειονότητα την οποία αναγνωρίζουμε. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι κάνουμε μία εξαιρετικά καλή ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, μία μειονοτική πολιτική που όπως ξέρετε μάλιστα με τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε διακριτική θετική μεταχείριση της μειονότητας είτε στον τομέα του ΑΣΕΠ, είτε στον τομέα τον εκπαιδευτικό, παρακολουθούμε και απαντούμε. Και ο πρέσβης μου ο αρμόδιος στην Γενεύη έδωσε μία λεπτομερή και συγκεκριμένη απάντηση στην άποψη την οποία κατέθεσε η Μακ Ντούγκαλ. Όπως ξέρετε η Ελλάδα δέχεται πάρα πολλούς αναλυτές, εισηγητές από διάφορους φορείς, δεν έχουμε τίποτα απολύτως να φοβηθούμε, καλωσορίζουμε όλους στην Ελλάδα, τους δίνουμε την δυνατότητα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν όσες περιοχές θέλουν, να μιλήσουν με όποιον θέλουν όπως είναι αυτονόητο για μία ευρωπαϊκή δημοκρατία και είμαστε και περήφανοι για την πολιτική την οποία ακολουθούμε.
Η πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας σε σχέση με τη μειονότητα που εγκαινίασε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 και ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχει έναν ξεκάθαρο στόχο, να ανοίξουμε νέους δημιουργικούς δρόμους για τα μέλη της μειονότητας και για όλους τους κατοίκους της Θράκης. Όραμά μας κατέληξε η κυρία Μπακογιάννη, είναι να καταστήσουμε τη Θράκη μοντέλο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας.
ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (ΜΙΚΡΟΚΟΜΟΤΗΝΑΙΙΚΑ)
-Αλλά θα μείνουμε στην κριτική που διατύπωσε για την γείτονα χώρα που «εδώ και δεκαετίες έχει επιλέξει πρακτικές έντασης απαράδεκτης και επικίνδυνης όπως ανέφερε η υπουργός, που ρίχνουν νερό στο μύλο της καχυποψίας, αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο χωρίς να δείχνουν την βούληση να κάνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης μέχρι σήμερα.
-Και το μήνυμα που στέλνουμε από εδώ από την Αλεξανδρούπολη είναι ότι η Ελλάδα ασκεί μια υπεύθυνη πατριωτική εξωτερική πολιτική».
-Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά στις διευκρινίσεις της μάλλον το στρογγύλεψε η υπουργός μιλώντας για μία «διάχυτη μιζέρια και ανασφάλεια που μας πιάνει ως Έλληνες για την εξωτερική μας πολιτική».
-Και ότι «μερικοί συγχέουν τον πατριωτισμό με το λαϊκισμό, αφού κοιμούνται και ξυπνούν και σκέφτονται μία Ελλάδα που βάλλεται από εχθρούς που θα μας κάνουν κακό».
-Μόνο που αυτά η υπουργός έπρεπε να τα πει στην ηγεσία της Τουρκίας και στους Σκοπιανούς, καθώς και στους φίλους μας τους Αμερικάνους που λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντά τους στην περιοχή και όχι με τις «καθαρές θέσεις» που θέτει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά με την «κρυφή διπλωματία» που μέμφεται μετά βδελυγμίας η υπουργός Εξωτερικών.
-Ας όψεται ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος που μάλλον δεν είναι της σχολής Μπακογιάννη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κατάφερε με την δυσαρέσκεια που εξέφρασε έντονα στην Αμερικανίδα υπουργό Χίλαρι Κλίντον και την επιστολή σε έντονο ύφος που παρέδωσε στον Μπάρακ Ομπάμα, να ματαιώσει την συνάντηση της κ. Κλίντον με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλή Ταλάτ.
-Ενώ εμείς θα κάνουμε την αντίστασή μας στην ανίερη αυτή συνάντηση κατόπιν εορτής προφανώς με μία δήλωση του κ. Κουμουτσάκου.
Η υπουργός βέβαια ξεκαθάρισε και κάποια πράγματα για πολλοστή φορά που αφορούν την μειονότητα, που είναι μία και όχι όσες ονειρεύονται κάποιοι...
-Τόνισε ότι υπάρχει ισονομία, ισοπολιτεία και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, ακόμα και ότι υπάρχει θετική διακριτική μεταχείριση.
-Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανένα να κάνει παιχνίδια με την μειονότητα που είναι δική μας υπόθεση και δεν την διαπραγματευόμαστε με κανέναν.
-Μάλλον όμως τα λόγια της υπουργού δεν έφθασαν στο δήμο Φιλύρας, ούτε και στον πρόεδρο του ΠΕΚΕΜ πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γκαλήπ Γκαλήπ.
-Που επιμένουν ακόμα να περάσουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την παραχώρηση της έκτασης στο χωριό Δοκός που ζητήθηκε από την ΠΕΚΕΜ για ιδιωτικό δίγλωσσο γυμνάσιο για την μειονότητα της περιοχής.
-Όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόσφατα αγοράσθηκε έκταση από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για δημόσιο γυμνάσιο.
-Έτσι η πρώτη αίτηση παραχώρησης δωρεάν οικοπέδων στην ΠΕΚΕΜ ακυρώθηκε από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας και από την αρμόδια επιτροπή, αλλά μάλλον οι λόγοι που αναφέρθηκαν ότι δεν αιτιολογήθηκε σωστά το αίτημα, ούτε υπήρχε απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Δοκού, δεν ικανοποίησαν τόσο τον κ. Γκαλήπ όσο και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φιλύρας που προετοιμάζονται για την ρεβάνς.
-Όφειλε από την αρχή να τα ξεκαθαρίσει η Περιφέρεια ότι βάσει του κώδικα δήμων και κοινοτήτων δεν επιτρέπεται καμία παραχώρηση δημοτικής έκτασης, παρά σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Βέβαια ο κ. Γκαλήπ επιμένει όπως πάντα έχοντας στο πλευρό του το σύνολο των συμβούλων του νυν δημάρχου.
-Στη συνάντηση της Παρασκευής σε καφενείο του Δοκού καταφέρθηκε εναντίον του κ. Δημήτρη Σταμάτη για την ακύρωση της απόφασης παραχώρησης, και υποσχέθηκε στους παρευρισκόμενους ότι θα προχωρήσει το θέμα της ανέγερσης του δίγλωσσου ιδιωτικού γυμνασίου σύντομα, με νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα της εταιρείας.
-Φυσικά δεν διευκρίνισε πού θα βρεθούν τόσα χρήματα που φαίνεται είναι εξασφαλισμένα από πηγές του… εξωτερικού. Οι μόνοι που εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους στην τροπή που πήρε η όλη υπόθεση είναι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που συμφωνούν με την ιδέα του δημοσίου γυμνασίου.
-Είναι όμως δυσαρεστημένοι με την στάση του γενικού γραμματέα που φαίνεται ότι συνομιλεί μόνο με τον δήμαρχο Φιλύρας που κατά την άποψή τους παίζει σε «διπλό ταμπλό».
-Και αυτό θα το δούμε όπως αναφέρουν στις επόμενες εκλογές που εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο δήμαρχος ήδη τα βρήκε και με τον κ. Γκαλήπ αλλά και με τους συμβούλους του που αποχώρησαν πρόσφατα από την παράταξη. Περίεργα πράγματα και να ήταν τα μόνα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου