6 Μαρ 2009

«Μακεδονική μειονότητα» βλέπει εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Η Γκέι Μακ Ντούγκαλ στην έκθεσή της κάνει λόγο για «παρενοχλήσεις και διακρίσεις» όσων δηλώνουν «Μακεδόνες»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


Την ύπαρξη «μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» , την οποία δεν αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, συμπεραίνει μέσω της έκθεσής της η Γκέι Μακ Ντούγκαλ. Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για μειονοτικά θέματα, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας την περίοδο 8-16 Σεπτεμβρίου, καλεί την Αθήνα να ξεφύγει από τη στενή οπτική του αν υπάρχει στη χώρα «μακεδονική» ή «τουρκική» μειονότητα, διότι αυτή απηχεί μια...περιοριστική και ξεπερασμένη αντίληψη. Την καλεί δε να εστιάσει πλήρως «στην προστασία του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι» και να διασφαλίσει τόσο στην «τουρκική» όσο και στη «μακεδονική» μειονότητα κάθε είδους προστασία προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση αναμένεται να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ελλάδος με την πΓΔΜ. Εξάλλου, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι έχει καταφέρει να εντάξει de facto το θέμα της αναγνώρισης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, ενώ δεν έχει διστάσει να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ουσιαστικά την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» και να επιστρέψει την ελληνική ιθαγένεια σε εκδιωχθέντες «σλαβομακεδόνες».

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει επισήμως τις θέσεις της κατά τη συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη στις 10 Μαρτίου. Και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί προστασίας και ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να μετατρέπονται σε άλλοθι και εργαλείο για όσους «συνειδητά επιχειρούν να τους εκμεταλλευθούν για την προώθηση δικών τους σκοπιμοτήτων στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων».

Η κυρία Μακ Ντούγκαλ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην 26σέλιδη έκθεσή της στην «εθνοτική ταυτότητα στην περιοχή της Φλώρινας». Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι η Αθήνα δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική εθνική μειονότητα» που κατοικεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όπως και την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας». Κάνει αναφορά στην παρενόχληση και στις διακρίσεις που υφίστανται όσοι δηλώνουν «Μακεδόνες», ενώ καλεί για αναγνώριση όλων των οργανώσεων που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός».
Οσον αφορά τα υπόλοιπα σκέλη της έκθεσης, η κυρία Μακ Ντούγκαλ ομιλεί για τη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης, τη μόνη όπως τη χαρακτηρίζει μειονότητα που αναγνωρίζει επισήμως η Ελλάδα, καθώς και για τους Ρομά. Καλεί για την ελεύθερη χρήση του όρου «τουρκικός» σε διάφορες ενώσεις, ενώ εμμέσως ζητεί την εκλογή μουφτή, εφόσον αυτός περιορίζεται στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ζητεί επίσης βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

TO BHMA

http://infognomonpolitics.blogspot.com

ΤΩΡΑ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ "ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ" ΛΕΕΙ ΤΟΥ ΟΗΕ ?

ΜΟΝΟ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΧΟΡΟΠΗΔΑΕΙ ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΗΘΙΚΑ ΟΗΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ , ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ .

ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΝΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ΔΙΕΘΝΩΣ . ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ , ΟΥΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ .

ΟΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΡΑΨΟΥΝ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ , ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣ , ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ .

ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ "ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΟΛΟΙ" , ΤΙ ΛΕΣ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: