23 Μαρ 2009

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

ΑΝΤΙ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΩΝ , ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ "ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ" ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ" ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ .



Δυστυχώς, δεν είναι τραβηγμένο να πούμε ότι οι περισσότεροι Έλληνες ξέρουν ότι η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα αργίας επειδή…κάτι έγινε. Κι αυτά βέβαια είναι μόνο «ενδείξεις» των όσων έχουν αποδείξει οι κατά καιρούς έρευνες.

Το ότι οι Έλληνες είναι ανιστόρητοι όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελληνική Επανάσταση αλλά όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας, αποδεικνύει η έρευνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών Χρήστου Κάτσικα και Κώστα Θεριανού «Η εκπαίδευση της αμάθειας».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μαθητές Γυμνασίων και Τεχνικών Εκπαιδευτηρίων όλης της χώρας. Σύμφωνα με αυτή, μεγάλο μέρος των μαθητών μπέρδευε, μέσα σε ένα «νέφος» ιστορικής άγνοιας, τα γεγονότα των εθνικών επετείων. Άλλοι έλεγαν ότι την 25 Μαρτίου ο Μεταξάς είπε το «όχι» (δεν ήξεραν σε ποιον) και οι «Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους την 28η Οκτωβρίου 1821.

Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε γυμνάσια και ΤΕΕ όλης της χώρας

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 18% των μαθητών αγνοεί πλήρως το τι έγινε την 25η Μαρτίου. Ακόμη, το 24% αγνοεί την 28η Οκτωβρίου. Ο ένας στους δύο τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς με τις απαντήσεις. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι για την 25η Μαρτίου 1821 το 45% των μαθητών δηλώνει από πλήρη άγνοια έως ελάχιστη γνώση και το 29% μπερδεύει την επέτειο με άλλα ιστορικά συμβάντα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την 28η Οκτωβρίου 1940 κυμαίνονται έως και 23% για την άγνοια και έως και 33% για την σύγχυση των γεγονότων.

Την πλήρη απουσία έστω και των «τυπικών» γνώσεων για την εθνική επέτειο αναδεικνύουν και τα γραπτά των μαθητών, είτε σε διαγωνίσματα των σχολείων είτε ακόμα και στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο τρίβουν τα μάτια τους, αφού δεν μπορούν να πιστέψουν αυτά που βλέπουν στα γραπτά των μαθητών.

«Η Επανάσταση του ’21 έγινε πριν από 1821 χρόνια», αναφέρει μαθητής στο γραπτό του, ενώ άλλος απαντά ότι «ήταν η βραδιά που ο δικτάτορας Μεταξάς, ένας που έπινε πολύ κονιάκ, είπε “όχι”στους Τούρκους».


Μαθητής Β’ Λυκείου, όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, απάντησε πως ήταν ένας εξερευνητής, ενώ φοιτητής του Πολυτεχνείου δεν μπορούσε να απαντήσει πόσες λευκές και γαλάζιες λωρίδες έχει η σημαία μας, τι συμβολίζει και πότε καθιερώθηκε σαν εθνικό μας σύμβολο.
Άλλος μαθητής είπε πως η Μπουμπουλίνα ήταν μια ηρωικά τραγουδίστρια της νίκης του 1940, ενώ συμμαθητής του έγραψε πως η Αλαμάνα είναι το ποτάμι που έχει το γνωστό γεφύρι της Άρτας.

Φοιτήτρια δε που ρωτήθηκε ποιος έγραψε τον εθνικό μας ύμνο απάντησε: «Ο….Γαριδάς; Κάτι σε ψάρι ήταν πάντως», ενώ είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι οι εννιά στους δέκα αγνοούν πλήρως ποιος τον μελοποίησε, αλλά και τι ακριβώς ήταν οι κλέφτες και οι αρματολοί του ’21.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ hellenicrevenge

ΤΟ ΡΕΠΟΥΣΕΙΚΟ ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ , ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: