23 Μαρ 2009

Τα κόμματα με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε κρατικοδίαιτους μηχανισμούς

Αν δεν μπορείς να νοικοκυρέψεις το σπίτι σου, μπορείς να δώσεις λύσεις για τα σπίτια των άλλων; Το ερώτημα απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα που αλληλοκατηγορούνται για το δημόσιο χρέος, αλλά τα ίδια έχουν «φαλιρίσει»: Το 300% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης πλησιάζει το χρέος της Ν.Δ., ενώ το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ είναι πάνω από 200%.


*Ρηγίλλης και Ιπποκράτους (πρώην Χαρ. Τρικούπη) έχουν εκχωρήσει, από καιρό τώρα, στην Αγροτική Τράπεζα τις κρατικές επιχορηγήσεις τεσσάρων ετών, προκειμένου να λάβουν δάνειο 88 εκατ. ευρώ (έκαστο). Ετσι, λοιπόν, το χρέος της Ν.Δ. ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ (η ετήσια κρατική επιχορήγησή της είναι περίπου 24 εκατ. ευρώ), ενώ το ΠΑΣΟΚ χρωστάει 58 εκατομμύρια ευρώ (με κρατική επιχορήγηση 22.639.480 ευρώ).

*Ο διευθυντής της Ν.Δ., Μ. Δασκαλάκης, δηλώνει ότι η μείωση του χρέους είναι ένα από τα προσωπικά του στοιχήματα: «Ηδη, εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε κάνει προσλήψεις, μειώσαμε το κόστος των τηλεπικοινωνιών, των μετακινήσεων και τα ταξίδια των στελεχών. Ακόμα και στα αναλώσιμα έχουμε περικόψει τις δαπάνες».

*Ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Σπυρόπουλος, έχει διαφορετική φιλοσοφία για τη μείωση του χρέους. Πιστεύει ότι θα έρθει κυρίως από την αύξηση των εσόδων.

«Τον περασμένο Δεκέμβριο χρωστούσαμε περίπου 88 εκατ. ευρώ, καθώς είχαμε πολλά έξοδα και για τα καινούρια γραφεία. Δώσαμε τα 22 εκατ. από την επιχορήγηση και τώρα το δάνειό μας είναι περίπου 57 εκατ. ευρώ», αναφέρει. «Είχαμε πάρει κι ένα δάνειο ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ από την Eurobank, στη διάρκεια της μετακόμισης, αλλά το εξοφλήσαμε αμέσως. Ο στόχος είναι στα επόμενα 5-8 χρόνια να έχουμε μηδενίσει το άνοιγμα».

Οσο για τα έξοδα του ΠΑΣΟΚ, ο διευθυντής του υποστηρίζει ότι η εξοικονόμηση πόρων στον επόμενο ισολογισμό θα είναι εμφανής: «Ενα εκατ. ευρώ έχουμε εξοικονομήσει ήδη από τη συγκέντρωση των 12 κτιρίων του ΠΑΣΟΚ στα νέα μας γραφεία. Κάναμε επίσης μία πολύ συμφέρουσα τηλεπικοινωνιακή συμφωνία, κάτι που σημαίνει οικονομία 360.000 ευρώ το χρόνο».

*Το ΚΚΕ αρνείται να δώσει στοιχεία τόσο για τη διαχείριση του κομματικού ταμείου, όσο και για τα αποτελέσματα των κομματικών του επιχειρήσεων: «Ακόμα και τώρα -εν μέσω κρίσης- οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματος και το πλάνο της οικονομικής εξόρμησης καλύφθηκε κατά 117%», είναι η λιτή απάντηση του Περισσού, δίχως να ανακαλύπτει το ποσό που συγκεντρώθηκε.

*Ο Συνασπισμός την περασμένη χρονιά είχε πάρει δάνειο 2.200.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο ξεχρέωσε με τη φετινή επιχορήγηση (5 εκατομμύρια ευρώ), όπως δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο αρμόδιος για τα οικονομικά, Μ. Δαριώτης.

*Στον ΛΑΟΣ δηλώνουν ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης, σταμάτησαν τη διακίνηση κουπονιών σε ψηφορόρους: «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά», λέει ο Γ. Καρατζαφέρης «αν και εμείς δεν χρωστάμε σε καμία τράπεζα κι έχουμε στα ταμεία μας ένα περίσσευμα από 2.600.000 ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μας πληροφορεί, πάντως, ότι καμία κομματική οργάνωση δεν μισθώνει γραφεία με ενοίκια πάνω από 300-400 ευρώ και ότι τα έξοδα των τοπικών οργανώσεων «αυτοχρηματοδοτούνται διά χοροεσπερίδων».

Τα κόμματα με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε κρατικοδίαιτους μηχανισμούς», σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Χρ. Βερναρδάκης, επισημαίνοντας τη δραστική μείωση της οικονομικής συμμετοχής των μελών. Η κρατική επιχορήγηση καλύπτει σήμερα το 81,6% των εσόδων του ΠΑΣΟΚ, το 74,7 % της Ν.Δ., το 81,3% του ΣΥΝ και το 55% του ΚΚΕ.

http://www.enet.gr

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΩΡΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΙΣΝΕΣ , ΑΡΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΕΡΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Ή ΟΤΑΝ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ? ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ? ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΠΑΧΙΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ .

ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ Ή ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΞΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 81,3% ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΩΣ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ? ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ? ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ "ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ" ? ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ (ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΛΑΒΑΝΟ ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ?) ..... ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ , ΟΙ 15ΧΡΟΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ.

ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ , ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: