23 Μαρ 2009

Εντονη δημογραφική δυναμική παρουσιάζει η Τουρκία

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1930 η Ελλάδα είχε 6,5 εκατομμύρια κατοίκους και η Τουρκία 13,5 εκατομμύρια. Έως σήμερα ο πληθυσμός στη χώρα μας έχει αυξηθεί 1,5 φορά φτάνοντας στα 10,7 εκατομμύρια και στην Τουρκία σχεδόν 6 φορές, αριθμώντας 75,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην Τουρκία, ο δείκτης γονιμότητας διαμορφώνεται στο 2,3, ενώ ο ακαθάριστος δείκτης γεννητικότητας είναι διπλάσιος από τον ελληνικό και φτάνει στο 20. «Ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις τρεις επόμενες δεκαετίες, φτάνοντας τα 92 εκατομμύρια το 2030», μας λέει ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης. «Η αύξηση αυτή θα θέσει σημαντικά προβλήματα στη γειτονική μας χώρα, η οποία επιπλέον δεν είναι ομοιογενής εθνολογικά. Θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις σε τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της πρόνοιας».

«Η κάμψη της γεννητικότητας αμβλύνει σε ένα βαθμό την πίεση που ασκεί η αύξηση του πληθυσμού στους εθνικούς πόρους των κρατών. Η πίεση που ασκήθηκε στην περίοδο 1950-2000 για όλες τις χώρες προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Αλβανία και την Τουρκία, αλλά όχι στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Πρόντζας.

Κι ενώ η Τουρκία πρέπει να διαχειριστεί τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της, στην Ελλάδα, το 2010 ο αριθμός των στρατεύσιμων θα είναι κατά 50% μικρότερος από εκείνον του 1952. Μπορούν, ωστόσο, οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή να λειτουργήσουν αρνητικά για τη χώρα μας; «Η Ελλάδα είναι -και θα παραμείνει- η πλέον ανεπτυγμένη χώρα των Βαλκανίων, μια χώρα δημοκρατική και πλήρως ενταγμένη στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς» απαντά ο κ. Κοτζαμάνης.

«Φυσικά, αν το διεθνές δίκαιο επιστρέψει στον μεσαίωνα, όπου η δύναμη των ηγεμόνων ήταν σε άμεση συνάρτηση με το πλήθος των στρατευμάτων που ήταν σε θέση να παραθέσουν, τότε τα πληθυσμιακά μεγέθη της Τουρκίας θα παίξουν καθοριστικό -και προφανώς αρνητικό- ρόλο για τη χώρα μας και όχι μόνον».

http://www.apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: