23 Μαρ 2009

Φωνή λαού για την εγκληματικότητα

http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4011/1555.jpg

Το φόβο των πολιτών έναντι της έξαρσης της εγκληματικότητας και της βίας και τη στροφή τους προς αυστηροποίηση των νόμων αποτυπώνουν νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας σε κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ αυστηρότερων νόμων, αστυνομικών παρεμβάσεων μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλων μέτρων, για τα οποία έχουν εκφραστεί φόβοι ότι μπορεί να περιστείλουν ατομικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

Μέτρα-σοκ ζητούν οι πολίτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας Alco, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 18-20 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», το 77,5% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λήψης σκληρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας , το 62% συμφωνεί με την «ποινικοποίηση της κουκούλας» , το 75,8% ζητά να παρεμβαίνει η Αστυνομία όταν εντός χώρων των πανεπιστημίων διαπράττονται εγκληματικές πράξεις και το 72,3% τάσσεται υπέρ της ταχύτερης απέλασης και επαναπροώθησης λαθρομεταναστών. Από τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53,2%) δηλώνει ότι αυτό που την ανησυχεί περισσότερο -ακόμα και από την οικονομική κρίση!- είναι η εγκληματικότητα. Σημειώνεται ότι για την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ. τις μεγαλύτερες ευθύνες οι πολίτες τις επιρρίπτουν στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (50,6%) και ακολουθούν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος (13,7%) και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης (10%).

Καταγραφή φόβου

Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 19-20 Μαρτίου σε δείγμα 522 ατόμων, για την «Καθημερινή της Κυριακής». Έτσι, το 61% δηλώνει ότι αισθάνεται ανασφαλές στη γειτονιά που κατοικεί , το 88% θεωρεί ότι η κατάσταση στο ζήτημα της εγκληματικότητας έχει χειροτερεύσει , το 47% εκτιμά ότι η αστυνόμευση στις γειτονιές έχει επιδεινωθεί , το 59% δηλώνει ότι εμπιστεύεται από λίγο έως καθόλου(!) την Αστυνομία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας , το 86% πιστεύει ότι τα φαινόμενα βίας στην ελληνική κοινωνία έχουν αυξηθεί και το 81% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν περιστατικά ένοπλης βίας. Παράλληλα, το 49% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου (το 44% τάσσεται υπέρ της διατήρησής του), το 42% θεωρεί ότι η Αστυνομία πρέπει να παρεμβαίνει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όταν σε αυτά γίνονται διαδηλώσεις και καταλήψεις και το 59% συμφωνεί με την «ποινικοποίηση της κουκούλας».

Αμφιβολίες για τα μέτρα

Επίσης, το 49% θεωρεί ότι οι κάμερες στους δρόμους περισσότερο προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών (το 38% πιστεύει ότι τα παραβιάζουν), και το 39% δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην τήρηση του νόμου και της τάξης, έναντι ποσοστού 36% που θεωρεί ως μείζον ζήτημα την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την καταπολέμηση της βίας και της εγκληματικότητας, με το 41% να θεωρεί ότι μάλλον δεν θα έχουν αποτέλεσμα και το 38% να πιστεύει ότι θα έχουν. Επίσης, το 34% τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής Αστυνομίας, ενώ το 53% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν θα κάνει την ΕΛ.ΑΣ. πιο αποτελεσματική. Για το ίδιο θέμα, σε πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της RASS, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 17-20 Μαρτίου σε δείγμα 2.003 ατόμων, για το «Παρόν», το 91,1% ανησυχεί για την έξαρση της εγκληματικότητας και το 70,7% συμφωνεί με τη λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής.

http://www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: