21 Φεβ 2009

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Σε νέας μορφής συμμετοχή στις συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν προσανατολίζεται η Ελλάδα μετά τις πολύπλευρες πιέσεις που άσκησαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προς όλους τους εταίρους για αύξηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν.

Κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρακοβία, οι σύμμαχοι απέφυγαν να δηλώσουν δημόσια στήριξη με νέες δυνάμεις, παρά την έκκληση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Γκέιτς που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ενέκρινε την αποστολή επιπλέον 17.000 στρατιωτών. Οι οριστικές αποφάσεις συμμετοχών _ που σχετίζονται και με τη δύναμη υποστήριξης των αφγανικών εκλογών του Αυγούστου _ αναμένονται στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης στις συζητήσεις στην Κρακοβία, η Ελλάδα εξετάζει να συνδράμει:

* Με την αποστολή ομάδας υγειονομικών (περίπου 30 γιατροί και νοσηλευτές) για περίπου 6 μήνες προς υποστήριξη των εκλογών.

* Με την αποστολή 2-4 ταγματαρχών που θα εκπαιδεύουν και θα συντονίζουν αφγανικά τάγματα. Στο Αφγανιστάν βρίσκεται ήδη μια τέτοια ομάδα (OMLT's).

* Με την παροχή εκπαίδευσης σε Αφγανούς στρατιωτικούς σε ελληνικά στρατιωτικά ιδρύματα.

* Με τη στελέχωση από τώρα των υπηρεσιών του αεροδρομίου της Καμπούλ με επιτελική ομάδα 7 αξιωματικών _ εν όψει και της σχεδιαζόμενης για το 2010 ανάληψης της πλήρους ευθύνης για το αεροδρόμιο από ελληνική δύναμη.

Ανεξαρτήτως αυτών πάντως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν θέσει επιτακτικά στην Ελλάδα θέμα αποστολής 4-6 ελικοπτέρων Απάτσι ή Σινούκ, καθώς και άρση των εθνικών περιορισμών συμμετοχής σε επιχειρήσεις που ισχύουν για το τάγμα των 140 στρατιωτικών που βρίσκεται στην Καμπούλ από το 2002. Ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ δήλωσε στην Σύνοδο ότι οι επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν δεν πάνε καλά και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση. Επίσης, οι υπουργοί αποφάσισαν να στείλει το ΝΑΤΟ ναυτική δύναμη 6 φρεγατών στη Σομαλία για την αντιμετώπιση της πειρατείας.
Λουκάς Δημάκας / ΝΕΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ . ΑΛΛΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΣΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΕΒΛΑΨΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.

ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ . ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΩΣ "ΣΥΜΜΑΧΟΙ" ΚΑΙ "ΦΙΛΟΙ" .

ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ? ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΙΓΑΙΟ ? ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ? Η ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ "ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ" ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΝΕ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ? ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΕΤΣΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΝΕΙ ?

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ? ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ? ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ ΓΕΛΑΣΑΜΕ , Ή ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΝΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΝΟΥΣ (ΕΠΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ) ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ?

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ . ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ , ΕΤΣΙ ΨΥΧΡΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: