21 Φεβ 2009

Καταρρέει η δημοτικότητα Γκρουέφσκι στα Σκόπια.


Από την εφημερίδα "Μακεδονία":

Την κατιούσα έχει πάρει η δημοτικότητα του εθνικιστή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου και πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την ταχύτατη αυτή φθορά στα έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν πείθονται από τα εθνικιστικά και υπερπατριωτικά διαγγέλματα του πρωθυπουργού τους.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι ενώ το Δεκέμβριο η δημοτικότητα του Ν. Γκρούεφσκι βρισκόταν στο ζενίθ της, φτάνοντας στο 61%, μόλις ενάμιση μήνα μετά αυτή έπεσε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες(!), ενώ και η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματός VMRO DPMNE κατρακύλησε από το 38% στο 30%. Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του κ. Γκρούεφσκι οφείλεται κυρίως στη συσσωρευμένη απογοήτευση των πολιτών για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία πλέον είναι ασφυκτικά και δεν μπορούν να υπερκεραστούν από εκστρατείες των μέσων μαζικής επικοινωνίας και της “πατριωτικής ρητορείας αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας”.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Utrinski Vesnik”, ο πανεπιστημιακός Mersel Biljali εκτιμά ότι “οι άνθρωποι έχουν γίνει νηφάλιοι και η δημοτικότητα του Γκρούεφσκι δεν θα είναι ποτέ ξανά στα επίπεδα που είχε φθάσει πριν από λίγο καιρό.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κυβερνητική προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα της ονομασίας και της εθνικής καταγωγής των πολιτών της ΠΓΔΜ έχει γυρίσει μπούμεραγκ και έχει επιπτώσεις για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.200 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία της προκύπτει ότι παρά την απογοήτευση που καταγράφηκε στο πρόσωπο του κ. Γκρούεφσκι και της κυβέρνησής του, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση του. Η δημοτικότητά του παραμένει ιδιαιτέρως χαμηλή (10%), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Απριλίου
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: