21 Φεβ 2009

ΧΘΕΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Eπαναφορά στο πρώτο καθεστώς ζητεί η «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης συζητήθηκε χθες η απόφαση με την οποία ζητείται να ανακληθεί η απόφαση που εκδόθηκε 36/1986 του ίδιου δικαστηρίου μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου το 2008.

Η πλευρά της ΤΕΞ σήκωσε το θέμα και κινητοποίησε κόσμο από την μειονότητα που έσπευσε στο δικαστικό μέγαρο, αφού όπως λεγόταν συζητείτο το θέμα της επαναφοράς στο πρώτο καθεστώς λειτουργίας της πριν την διάλυσή της ως τουρκική Ένωση Ξάνθης από τον Άρειο Πάγο.

Όπως είναι γνωστό το σωματείο είχε ιδρυθεί το 1927 και μέχρι το 1983 λειτουργούσε νόμιμα χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως είπαν οι εκπρόσωποί του, «ήταν ένα σωματείο το οποίο συνεισέφερε πολιτιστικά κι όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά στην ευρύτερη περιοχή και ήταν ένα στοιχείο που αναδείκνυε την πολυπολιτσμικότητα της περιοχής». Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παράβαση του άρθρου 6 παράγραφος 1 διότι ο δικαστικός αγώνας διήρκεσε πέρα από το κανονικό και για παράβαση του άρθρου 11 που είναι για το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.

Η χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στο ποσό των 8000 ευρώ επιδικάσθηκε στο πρόσωπο του νομικού προσώπου «Τουρκικής Ένωση Ξάνθης» και η παράβαση επίσης διαπιστώθηκε στο πρόσωπο του νομικού προσώπου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΞ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥΣ ΟΡΧΑΝ ΧΑΤΖΗΪΜΠΡΑΜ

«Σήμερα με την αίτησή μας ζητούμε να ανακληθεί η απόφαση του 1986 κι έτσι το σωματείο να επανέλθει στην προ της διάλυσής του νομική υπόσταση» θα πει ο δικηγόρος κ. Χατζηϊμπράμ που ασχολείται εδώ και 26 χρόνια με την ίδια υπόθεση. Μας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καθορισμένο διάστημα μέσα στο οποίο το δικαστήριο οφείλει να εκδώσει την απόφαση. Επίσης ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν έχουν άμεση εφαρμογή επί των αποφάσεων των εσωτερικών δικαστηρίων, ενώ στις ποινικές υποθέσεις που εκδικάζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει η δυνατότητα νέας δικαστικής αξιολόγησης από τα εσωτερικά ποινικά δικαστήρια. Στις πολιτικές υποθέσεις δεν υπάρχει μια τέτοια άμεση ρύθμιση, αλλά προβλέπεται από την εσωτερική έννομη τάξη και συγκεκριμένα από το άρθρο 758 του κώδικα πολιτικής δικονομίας δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο που εξέδωσε την απόφασή του να ανακαλεί αυτήν εάν οι αποφάσεις αυτές έχουν εκδοθεί και κατά την διαδικασία εκουσίας διαδικασίας.

«Πιστεύουμε ότι κατ΄ εφαρμογήν αυτού του άρθρου το δικαστήριο έχει την δυνατότητα να ανακαλέσει την απόφαση που εξέδωσε το 1986 διότι η διάταξη αυτή δίνει μια ευρεία δυνατότητα στο δικαστήριο να κρίνει τέτοιες αποφάσεις» καταλήγει ο κ. Χατζηϊμπράμ που συνοδευόταν από τον Οζάν Αχμέτ νυν πρόεδρο της ΤΕΞ

Η πολιτεία μας σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών οργάνων τηρεί και διατηρεί την ελληνική νομιμότητα λέει ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Γούναρης αντέτεινε τις δικές του προτάσεις εκπροσωπώντας το νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη. «Εκείνο που θα πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η πολιτεία μας σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις των διεθνών οργάνων, των διεθνών δικαστηρίων και βεβαίως τηρεί και διατηρεί την ελληνική νομιμότητα έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη και στα δικαστήρια της χώρας μας» ήταν η δήλωση του κ. Παυλίδη για το θέμα.

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων

Στην υπόθεση παρενέβη και η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων δια του δικηγόρου Αθηνών Γιάννη Χατζηαντωνίου που εστίασε την παρέμβασή της αντικρούοντας την προσφυγή της ΤΕΞ σημείο προς σημείο. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε έξι σημεία λέγοντας: Κακώς ζητεί την επαναφορά του ονόματός της η ΤΕΞ γιατί αφορά σωματείο που είναι ήδη διαλυμένο θα νομιμοποιείτο μόνο αν προσέφευγαν κάποια μέλη ατομικά. Επίσης είπε: «Ενώ η δίκη συνεχίστηκε σε επίπεδο εφετείου και Αρείου Πάγου σε δεύτερο και τρίτο βαθμό η ένωση ως όφειλε νομικά γιατί είμαστε διάδικοι δεν μας ειδοποίησε να παρασταθούμε όπως όφειλε από το νόμο μέσα σε 10 μέρες, ασχέτως αν το μάθαμε μόνοι μας. Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουμε μεταβολή πραγμάτων λένε οι διάδικοι, ενώ στην ουσία αυτό δεν ισχύει αφού δεν υπάρχει ούτε νομική, ούτε πραγματική αλλαγή των πραγμάτων κι εκτός τούτου μόνο στα ποινικά έχει το δικαίωμα το ευρωπαϊκό δικαστήριο να αλλάξει απόφαση κι όχι στα πολιτικά δικαστήρια. Όσον αφορά το συνταγματικό δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι που επικαλείται η ΤΕΞ το άρθρο αυτό κρίνεται από τα σκληρά άρθρα του ελληνικού Συντάγματος κι επομένως δεν υποχρεούνται τα ελληνικά δικαστήρια να συμμορφωθούν σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρέωση συμμόρφωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορά διοικητικές εξουσίες κι όχι δικαστικές. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ελλιπής διότι δεν κρίνει το σύνολο των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων Εφετείου, Αρείου Πάγου κλπ, αλλά μόνο την πρωτόδικη.

Επίσης έκρινε μόνο μία πλευρά της δραστηριότητας του σωματείου την πολιτιστική πλευρά κι όχι άλλες πλευρές, όχι π.χ. πολιτικές που ζητούν λίγο ή πολύ μέσα από το καταστατικό της την εφαρμογή των παρακαταθηκών του Κεμάλ Ατατούρκ και τέλος υπάρχουν κι άλλες διατάξεις στο καταστατικό που δεν κρίθηκαν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπως το άρθρο 12 της ΤΕΞ που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελλάδος, όπως για παράδειγμα ότι δικαιούνται να παρακολουθούν τα κοινωνικά και εθνικά φρονήματα των μελών τους, κάτι που προσκρούει στο άρθρο 9 του ελληνικού Συντάγματος.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΤΟΥΡΚΩΝ" ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ο σύλλογος γυναικών "Τούρκων" θα προσφύγει με την ίδια διαδικασία και η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 9 Απριλίου 2009 στο μονομελές πρωτοδικείο Ροδόπης. Πρόεδρος του συλλόγου είναι η δημοσιογράφος Χουλιά Εμίν.

Μελαχροινή Μαρτίδου

www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: