21 Φεβ 2009

Η Κύπρος στον προθάλαμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ?

[naaato.jpg]

Η Oλομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες έκθεση του Φινλανδού ευρωβουλευτή Αρι Βατάνεν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, στην οποία καλείται η κυπριακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη σημερινή θέση της και να υποβάλει αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη, που αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τροπολογία που υπέβαλε ο Κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, η οποία έρχεται σε...αντίθεση με την επίσημη θέση του ΑΚΕΛ και γενικά της Λευκωσίας. Η Ολομέλεια βρέθηκε διχασμένη, απόδειξη ότι η τροπολογία υιοθετήθηκε με οριακή πλειοψηφία (293 ψήφοι υπέρ και 283 κατά). Την ψήφισαν όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές εκτός του ΑΚΕΛ. Την καταψήφισαν όμως οι Eλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ.
Στην ίδια έκθεση όμως το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη βαθειά του λύπη διότι οι σχέσεις Κύπρου - Τουρκίας "εξακολουθούν να παρακωλύουν σοβαρά την ανάπτυξη της συνεργασίας Ε.Ε. - ΝΑΤΟ". Η έκθεση αναφέρει ότι "από τη μία πλευρά η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετάσχει σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Aμυνας (ΕΠΑΑ) στις οποίες εμπλέκονται πληροφορίες και πόροι του ΝΑΤΟ και από την άλλη πλευρά η Κύπρος αρνείται να επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει στη συνολική ανάπτυξη της ΕΠΑΑ, σε βαθμό ανάλογο με το στρατιωτικό βάρος και τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την υπερατλαντική συμμαχία".
Επίσης το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, να αποφύγουν τη χρήση βέτο για να αποτρέψουν κράτη - μέλη της Ενωσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Πηγή: Express.gr


strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: